Civilek a megbélyegzés ellen – HIV/AIDS kampány a legsérülékenyebb csoportok körében

EGT/Norvég Civil Alap Jóléti szolgáltatások társadalmilag sérülékeny csoportoknak területén meghirdetett 2014-es közepes pályázatán indult és támogatást nyert a Civil Aids Fórum, melynek Egyesületünk is tagja.

A projekt rövid távú célja, hogy a HIV/AIDS területen tapasztalható krízisállapotot felszámolja (növekvő fertőzöttség, csökkenő szűrésszám, el nem ért célcsoportok kiszorulása a prevencióból) és a negatív tendenciákat visszafordítsa. Ennek érdekében célkitűzésünk, hogy a legnehezebben elérhető célcsoportok megszólításában tapasztalattal rendelkező szervezetek az állami szolgáltatókkal es egymassal együttműködésben hatékonyabb és a célcsoportok igényeire jobban reflektáló szolgáltatásokat biztosítsanak, melyek vidéken is elérhetőek, és megerősítsék a helyi önkéntesek/peer segítők kapacitásait, akik a kampányszerű szűrések után is kiemelt szerepet képesek játszani a szolgáltatások monitorozásában, szűrésszervezésben és peer tanácsadásban.

A projekt hosszú távú célja, hogy az állami szolgáltatások elérhetőek, adekvátak, rugalmasak legyenek és a legsérülékenyebb társadalmi csoportok igényeit figyelembe vegyék. Jelenleg az állami szűrőállomások túlnyomó többsége ugyanis emberi jogi szempontból elégtelen környezetet teremt: nem nyújt megfelelo tanácsadást, nem biztosítja a megfelelo anonimitást, rugalmatlan vagy nem megfelelő hosszúságú rendelési időt határoz meg, illetve a szűrésért díjat számol fel. Ezen túl a civil szervezetek sem képesek célcsoport-specifikus szolgáltatásokat nyújtani anyagi ellehetetlenítettségük miatt. A helyzet megváltoztatása, civil – állami erőforrások optimalizálása érdekében hosszú távú célunk – melynek elérésére számos lépést teszünk a projektben – a Civil AIDS Forum mint erős érdekérvényesítő koalíció pozicionálása a civil társadalomban, szakpolitikai vitákban és a szélesebb szakmai diskurzusban. Vizionk, hogy a CAF erős legitimációval bíró, közeptávú stratégiával rendelkező ernyőszervezetként, proaktív módon járul hozzá a magyarországi HIV/AIDS szakpolitika kialakításához es hatékony képviselettel rendelkezik az ujonnan alakult Nemzeti HIV/AIDS Munkacsoportban.

Az NCTA celjaival osszhangban a projekt erositi a HIV/AIDS altal legveszelyeztetettebb csoportokkal dolgozo civil szervezetek egyuttmukodeset es reszvetelet a kepviselt erintett csoportok eselyegyenlosegenek javitasaban. A celcsoportok helyzetenek azonnali javitasan tul a projekt kereteben olyan fejlesztes jon letre az allami szolgaltatok es civilek egyuttmukodeseben es elerheto alapveto joleti szolgaltatasokban, melyek a kesobbiekben mas helyszineken is tovabbadhatoak es bevezethetoek. A projekt eredmenyekepp az elert celcsoport-tagok egeszseg-es jogtudatossaga erosodik, illetve a Civil AIDS Forum altali erdekkepviseletuk hatekonysaga no. A tarsadalmilag serulekeny csoportok kozossegi szinterekrol torteno bevonasa altal ezen peer segitok megerosodnek kapcsolati rendszerukben es tudasukban, ezzel hozzajarulva a celcsoportok igenyeire es reszvetelere epitett szolgaltatasok megszervezesehez es hirdetesehez, szamukra peer-to-peer tanacsadas nyujtasahoz.

Közvetlen célcsoportja a projektnek azon magas rizikófaktorú csoportok a fővárosban és vidéken, melyek az elmúlt években ellátatlanok maradtak. Elsődleges célcsoportok a szexmunkások, LMBT emberek, drogfogyasztók.

A célcsoporttagok közül 24 aktivista peer segítő bevonását tervezzük az országból, akik felkészítést kapnak a segítői szerep betöltésében és folyamatosan kapcsolatot tartanak a lokális színterek és állami szolgáltatók közt, a Civil AIDS Forum segédletével. Ez a projekt 2014. szeptember 1-el indul és 18 hónapon keresztül tart, 2016 február 29-el zárul. A támogatás összege:67555 EUR.

Tevékenységek:
1. Előítéletmentes, elfogadó szűrőállomások fejlesztése,
2. Szűrés és tanácsadás biztosítása a legsérülékenyebb csoportok körében,
3. Közösségi színterek prevencióba bevonása,
4. A Civil AIDS Forum kapacitásának erősítése, szakpolitika-monitoring.

Várt eredmények: a Civil AIDS Forum tagszervezeteinek hatékonyabb együttműködése és erősebb érdekérvényesítése, érzékenyebb és jobb elérésű állami szolgáltatások, mobilizált helyi érintett közösségek.

eeagantsNorwaygantsSEMMIT RÓLUNK NÉLKÜLÜNK

 

 

Hozzászólás

Még több Aktuális projektjeink

Fekete család

Nincs hozzászólás

Virág tél közepén, az év korai, leghidegebb hónapjában keres föl. Nagyon csinos, fiatal nő, alig 26 éves.

Nincs ügyeletes

Nincs hozzászólás

Zsófi a kislánya születése után kezdett el szexmunkásként dolgozni, élettársa, a gyermek apja ugyanis biofű függő volt,

Még érdekelhet: