Civilek a megbélyegzés ellen – HIV/AIDS kampány a legsérülékenyebb csoportok körében

Screen Shot 2015-07-29 at 18.59.14

EGT/Norvég Civil Alap Jóléti szolgáltatások társadalmilag sérülékeny csoportoknak területén meghirdetett 2014-es közepes pályázatán indult és támogatást nyert a Civil Aids Fórum, melynek Egyesületünk is tagja.

A projekt rövid távú célja, hogy a HIV/AIDS területen tapasztalható krízisállapotot felszámolja (növekvő fertőzöttség, csökkenő szűrésszám, el nem ért célcsoportok kiszorulása a prevencióból) és a negatív tendenciákat visszafordítsa. Ennek érdekében célkitűzésünk, hogy a legnehezebben elérhető célcsoportok megszólításában tapasztalattal rendelkező szervezetek az állami szolgáltatókkal es egymassal együttműködésben hatékonyabb és a célcsoportok igényeire jobban reflektáló szolgáltatásokat biztosítsanak, melyek vidéken is elérhetőek, és megerősítsék a helyi önkéntesek/peer segítők kapacitásait, akik a kampányszerű szűrések után is kiemelt szerepet képesek játszani a szolgáltatások monitorozásában, szűrésszervezésben és peer tanácsadásban.

A projekt hosszú távú célja, hogy az állami szolgáltatások elérhetőek, adekvátak, rugalmasak legyenek és a legsérülékenyebb társadalmi csoportok igényeit figyelembe vegyék. Jelenleg az állami szűrőállomások túlnyomó többsége ugyanis emberi jogi szempontból elégtelen környezetet teremt: nem nyújt megfelelo tanácsadást, nem biztosítja a megfelelo anonimitást, rugalmatlan vagy nem megfelelő hosszúságú rendelési időt határoz meg, illetve a szűrésért díjat számol fel. Ezen túl a civil szervezetek sem képesek célcsoport-specifikus szolgáltatásokat nyújtani anyagi ellehetetlenítettségük miatt. A helyzet megváltoztatása, civil – állami erőforrások optimalizálása érdekében hosszú távú célunk – melynek elérésére számos lépést teszünk a projektben – a Civil AIDS Forum mint erős érdekérvényesítő koalíció pozicionálása a civil társadalomban, szakpolitikai vitákban és a szélesebb szakmai diskurzusban. Vizionk, hogy a CAF erős legitimációval bíró, közeptávú stratégiával rendelkező ernyőszervezetként, proaktív módon járul hozzá a magyarországi HIV/AIDS szakpolitika kialakításához es hatékony képviselettel rendelkezik az ujonnan alakult Nemzeti HIV/AIDS Munkacsoportban.

Az NCTA celjaival osszhangban a projekt erositi a HIV/AIDS altal legveszelyeztetettebb csoportokkal dolgozo civil szervezetek egyuttmukodeset es reszvetelet a kepviselt erintett csoportok eselyegyenlosegenek javitasaban. A celcsoportok helyzetenek azonnali javitasan tul a projekt kereteben olyan fejlesztes jon letre az allami szolgaltatok es civilek egyuttmukodeseben es elerheto alapveto joleti szolgaltatasokban, melyek a kesobbiekben mas helyszineken is tovabbadhatoak es bevezethetoek. A projekt eredmenyekepp az elert celcsoport-tagok egeszseg-es jogtudatossaga erosodik, illetve a Civil AIDS Forum altali erdekkepviseletuk hatekonysaga no. A tarsadalmilag serulekeny csoportok kozossegi szinterekrol torteno bevonasa altal ezen peer segitok megerosodnek kapcsolati rendszerukben es tudasukban, ezzel hozzajarulva a celcsoportok igenyeire es reszvetelere epitett szolgaltatasok megszervezesehez es hirdetesehez, szamukra peer-to-peer tanacsadas nyujtasahoz.

Közvetlen célcsoportja a projektnek azon magas rizikófaktorú csoportok a fővárosban és vidéken, melyek az elmúlt években ellátatlanok maradtak. Elsődleges célcsoportok a szexmunkások, LMBT emberek, drogfogyasztók.

A célcsoporttagok közül 24 aktivista peer segítő bevonását tervezzük az országból, akik felkészítést kapnak a segítői szerep betöltésében és folyamatosan kapcsolatot tartanak a lokális színterek és állami szolgáltatók közt, a Civil AIDS Forum segédletével. Ez a projekt 2014. szeptember 1-el indul és 18 hónapon keresztül tart, 2016 február 29-el zárul. A támogatás összege:67555 EUR.

Tevékenységek:
1. Előítéletmentes, elfogadó szűrőállomások fejlesztése,
2. Szűrés és tanácsadás biztosítása a legsérülékenyebb csoportok körében,
3. Közösségi színterek prevencióba bevonása,
4. A Civil AIDS Forum kapacitásának erősítése, szakpolitika-monitoring.

Várt eredmények: a Civil AIDS Forum tagszervezeteinek hatékonyabb együttműködése és erősebb érdekérvényesítése, érzékenyebb és jobb elérésű állami szolgáltatások, mobilizált helyi érintett közösségek.

eeagantsNorwaygantsSEMMIT RÓLUNK NÉLKÜLÜNK

 

 

Hozzászólás

Még több Aktuális projektjeink
sokkoló-gyerekrajz-6

Fekete család

Nincs hozzászólás

Virág tél közepén, az év korai, leghidegebb hónapjában keres föl. Nagyon csinos, fiatal nő, alig 26 éves.

rendorkap

Nincs ügyeletes

Nincs hozzászólás

Zsófi a kislánya születése után kezdett el szexmunkásként dolgozni, élettársa, a gyermek apja ugyanis biofű függő volt,

Még érdekelhet: