A BRFK pöffeszkedése megmutatja, miért rejtőzködnek és viselik az erőszakot a szexmunkások

Utolértük a múlt heti rendőri razzia egyik szexmunkás érintettjét: lefoglalták a pénzét, kirakták a lakásból. A SZEXE kisjátékfilmje éppen azt mutatja be, mennyi erőszakot szenvednek el a lakásban dolgozó szexmunkások a lehetetlen szabályozás miatt és a rendőri zaklatásoktól való félelmükben.

Nyakó Júlia szereplésével kisjátékfilmet készített a Szexmunkások Érdekvédelmi Egyesülete, amelyben a saját gyűjtésükből származó példákat mutatnak be arra, mennyi erőszakot kell elszenvedjenek a lakásban dolgozó szexmunkások is. A film megjelenéséhez maga a fővárosi rendőrség szolgáltatott szomorú apropót: múlt pénteken nagy létszámban kivonult a rendőrség egy lipótvárosi lakásba, amelyet a tulajdonos a keresetük bizonyos hányadáért bocsájtott két szexmunkás rendelkezésére, hogy ott lakjanak és dolgozzanak. A lakás tulaját célzó intézkedés egészen lehetetlen helyzetbe hozta az ott dolgozó bérlőket is: bűnjelként lefoglalták a náluk található készpénzt is, így egycsapásra lakhatás és pénz nélkül maradtak.

A tulajdonost prostitúció elősegítésével gyanúsítják. Szexmunka céljára ugyanis tilos lakást bérbe adni Magyarországon, kizárólag saját tulajdonú lakásban volna legális ez a munka. Ez azonban teljesen életszerűtlen ötlet, hiszen a legtöbb szexmunkás nem is választaná ezt a munkát, ha volna saját tulajdonú ingatlanja, és nem kellene havi szinten százezres tételeket előteremtenie albérleti díjra. Az illegalitás miatt számos tulaj zsarolja a tőle lakást bérlő szexmunkásokat, de nem csak tulajdonosok, ismerősök, családtagok is gyakran élnek vissza az információikkal és pénzért, a közös gyermek felügyeletéért és számos más dologért tartják sakkban őket.

video-prev-2

Hogy a múlt héten lerohant lakás tulaja mennyire volt korrekt vagy inkorrekt, nem tudjuk. A szexmunkások kizsákmányolását azonban semmiképpen nem számolja fel a rendőrségi gyakorlat, sőt, inkább ellehetetleníti ezeket az amúgy is nehéz helyzetben lévő embereket, ha razziákkal csapnak le rájuk – így látja a Szexmunkások Érdekvédelmi Egyesülete (SZEXE) a múlt heti BRFK akciót.

A két érintett szexmunkás közül az egyiket értük el, ő elmondta: az intézkedés során lefoglalták a lakásban talált készpénzt is, ő pedig nem lakhat ott tovább, így az akció eredményeképpen most se lakása, se pénze nincsen. A SZEXE problémásnak találja a pénz illetve a gumióvszer bűnjelként kezelését és lefoglalását.

Magyarországon tizenhét éve legális a szexmunka. A prostitúciós törvényt azonban a kezdetektől kifogásolják az érdekvédők és jogvédők. Az utcai szexmunka azért lehetetlenül el, mert az önkormányzatok nem jelölik ki a türelmi zónákat, amivel mulasztásos törvénysértést követnek el. Ennek következtében az utcán dolgozó szexmunkásokat óriási összegekre bünteti a rendőrség olyan indoklásokkal, mint hogy ‘rossz helyen álltak’. A nem létező türelmi zónába azonban nem tudnak bemenni. A múlt pénteki razzia után megszólaló szexmunkás érintett maga is utcán dolgozott korábban a IX. és a XV. kerületben, és éppen az őt ért atrocitások miatt döntött úgy, hogy vált.

A magyarországi szexmunkások többsége lakásban dolgozik, és az alkalmatlan törvényi szabályozás, valamint a rendőrség zaklatásai miatt folyamatos bizonytalanságban élnek, ki vannak téve a lakáskiadók és mások zsarolásának és az erőszak számos más formájának.

A múlt heti rendőri eljárás újfent rámutat, miért is lehetséges, hogy számosan inkognitóban szexmunkát, akár a közvetlen környezetük, a családtagjaik sem sejtik, hogy valójában mivel foglalkoznak, mert félnek a megbélyegzéstől, zsarolástól, erőszaktól. A szexmunkások, a társadalmi ködképek dacára épp olyan emberek, mint bármelyik polgári személy, és azért dolgoznak, hogy magukat és családjaikat eltartsák.

A SZEXE kisjátékfilmjében Nyakó Júlia színművész egy lakásban dolgozó szexmunkást átlagosan érő atrocitásokat mesél el. A filmben szereplő összes eset valóságos, a SZEXE ügyfeleivel esett meg.

 

 

Hozzászólás

Még több SajtóközleményekVideo

Egymásnak ellentmondó állítások

Nincs hozzászólás

„Az egymásnak ellentmondó rendőri és panaszosi állítások miatt nem lehet megnyugtatóan állást foglalni atekintetben, hogy a rendőrök

A prostitúciós célú emberkereskedelemről

Nincs hozzászólás

2018 végén a Legfőbb Ügyész körlevelet bocsátott a prostitúciós célú emberkereskedelemmel kapcsolatos ügyészi, nyomozási és vádelőkészítési feladatokról.

Jogellenes előállítási gyakorlat – a Független Rendészeti Panasztestület új állásfoglalása

Nincs hozzászólás

Praxisunkban rengeteg ügyfél számol be nap mint nap elszenvedett rendőri visszaélésekről, akár arról, hogy milyen hangnemben beszéltek

SZEXE: Ne írj alá bármit! A hatóság hibáit a szexmunkásoknak kell korrigálni

Nincs hozzászólás

A rendőrök időnként maguk sem ismerik a jogszabályt, ezért a SZEXE arra biztatja a szexmunkásokat és prostituáltakat,

Még érdekelhet: