Példaértékű ítéletet hozott a bíróság

Girl-Rescued1

Egy szexmunkás bántalmazása és kirablása ügyében példaértékű ítéltet hozott a bíróság.

Három (3) év börtönben letöltendő szabadságvesztésre és négy (4) év közügyektől eltiltásra ítélte a Budapesti IV. és XV. Kerületi Bíróság, Dr. Rákosi Tibor bíró által vezetett büntető tanácsa azt a budapesti férfit, aki miután igénybe vette egy szexmunkás hölgy szolgáltatásait annak lakásán, a szolgáltatás díját nem kívánta megfizetni, a hölgyet előbb súlyosan bántalmazta, majd ki is rabolta.

A szexmunkás feljelentést tett az elkövető ellen, ennek eredményeként indult el a nyomozás. A megszületett ítélet több szempontból is példaértékű: nemcsak a büntetés mértékét tekintve, hanem azt is, hogy részletesen kitér a nyomozás során elkövetett rendőri hibákra, a kihallgatás során elkövetett súlyos eljárási szabálysértésekre.

A bíróság külön elmarasztalta az elkövetőt azért is, mert a férfi tudatosan gyártott alibit az esetet követően a maga számára, hovatovább abban bízott, hogy a sértettnek úgysem fognak hinni, mivel ő „csak egy prostituált”. A bíróság ítéletében ezt súlyosító körülményként értékelte.

Bár a büntetőeljárási törvény módosítása csak jóval az első tárgyalást követően került kihirdetésre a Magyar Közlönyben, az eljáró bíróság a SZEXE jogsegélyszolgálatának képviseletét ellátó Dr. Makó Klaudia kérelmére engedélyezte, hogy a sértett kihallgatása idejére az elkövetőt a tárgyalóteremből távolítsák el.

Súlyosító körülményként értékelte továbbá a bíróság, hogy a férfi egy védtelen, tőle jóval kisebb termetű és meztelen nő sérelmére követte el a bűncselekményt.

A kiszabott szabadságvesztés végrehajtandó – annak végrehajtását a bíróság nem függesztette föl.

Az ítélet nem jogerős – ennek ellenére magasan kiemelkedik a hasonló ítéletek közül, mind a büntetés mértékét, mind az ítélet mint jogi szakmai szöveg színvonalát, mind pedig a tárgyalás menetét, a büntető pervitel módját tekintve.

Hozzászólás

Még több Sajtóközlemények
Untitled design (12)

Egymásnak ellentmondó állítások

Nincs hozzászólás

„Az egymásnak ellentmondó rendőri és panaszosi állítások miatt nem lehet megnyugtatóan állást foglalni atekintetben, hogy a rendőrök

woman-2819490_960_720

A prostitúciós célú emberkereskedelemről

Nincs hozzászólás

2018 végén a Legfőbb Ügyész körlevelet bocsátott a prostitúciós célú emberkereskedelemmel kapcsolatos ügyészi, nyomozási és vádelőkészítési feladatokról.

police

Jogellenes előállítási gyakorlat – a Független Rendészeti Panasztestület új állásfoglalása

Nincs hozzászólás

Praxisunkban rengeteg ügyfél számol be nap mint nap elszenvedett rendőri visszaélésekről, akár arról, hogy milyen hangnemben beszéltek

SZEXE: Ne írj alá bármit! A hatóság hibáit a szexmunkásoknak kell korrigálni

Nincs hozzászólás

A rendőrök időnként maguk sem ismerik a jogszabályt, ezért a SZEXE arra biztatja a szexmunkásokat és prostituáltakat,

Még érdekelhet: