Semmit rólunk, nélkülünk – portrékiállítás

A szexmunkások Magyarországon sorozatosan előítéletekkel, hátrányos megkülönböztetéssel és megbélyegzéssel szembesülnek, valamint sokan, sokszor és sokféleképp visszaélnek az emberi jogaikkal. A médiában sok szó esik az emberkereskedelemről és a szexmunkara kényszerítésről, azonban kevés hangsúlyt kap a szexmunkát önként választók kiszolgáltatott helyzete, az őket érő erőszak, diszkrimináció, bűncselekménye és társadalmi megbélyegzés. A szexmunkások ellen elkövetett bűntettek sok esetben büntetlenül maradnak és a szexmunkásokat magas szintű diszkrimináció és erőszak éri a rendvédelmi szervektől, hatóságoktól és magánszemélyektől. Az erőszak, stigmatizáció és diszkrimináció gátját képezi az egészségügyi, jogi és szociális szolgáltatásokhoz való hozzáférésnek és csökkentik a szexmunkások önbecsülését és önrendelkezési képességét.

Portrésorozatunk célja, hogy a sztereotípiákból ismert szexmunkás képét árnyalja. Szexmunkásokvállalták, hogy arcuk megmutatásávál betekintést adjanak hétköznapjaikba.

Rita csak magára számíthat, társa már nagyon régen cserben hagyta. Akkor a legboldogabb, ha az unokájával foglalkozhat. Az ő születésével talán új esélyt kapott, hogy esélyt adhasson.
Bella szabad és független. Mindig e kettő volt neki a legfontosabb. Fiatal éveiben megadta neki mindezt az éjszakai élet, a tánc, a lokálok szabados hangulata. Ötvennyolc évesen már tudja, hogy az állandóságot és a biztonságot áldozta fel értük. Megpróbál fent maradni és dacolni az idő múlásával.
Gizi közösségi ember. Csapatembernek is mondhatnánk, ha lenne csapata. De ő Más. És a másságot nem szeretik ott, ahol született. Telefonján mindig aktív, jókedvének hangos szétkürtölésével palástolja minden fájdalmát. Fájdalmat, amit olykor ténylegesen is okoz magának, hogy a lélek szenvedését a test kínzásával enyhítse.
Zsuzsa kurtizán. Minden tekintetben, a szó legteljesebb értelmében. Hivatást választott, amelyet minden más szakmához hasonlóan szakértelemmel kell gyakorolni. Kiváló emberismeret, jó üzleti készség és nem utolsó sorban hatékony önvédelmi képesség szükséges ehhez a munkához. A pontos időrendben végzett műszakok után férjéhez megy haza, akivel tizennyolc éve házasok.
Zsóka háziasszony. Életcélja mindig is a saját otthon megteremtése volt. Tízedik emeleti panellakásáért, amelyben kiskutyájával lakik, évtizedeken át dolgozott. A munkahely megszűnésével az otthon megtartása is veszélybe került, ezért egy nap úgy döntött, szexmunkásnak áll.

 

Hozzászólás

Még több Tevékenységek

Áldozatvédelmi Iroda

Nincs hozzászólás

2017. június 17-étől kezdve a Szexmunkások Érdekvédelmi Egyesülete és a Magyar Nők Szövetsége közös ÁLDOZATVÉDELMI IRODÁT ÜZEMELTET

Beszámoló a női szexmunkások elleni állami és nem-állami szereplők által megvalósított erőszakról és diszkriminációról Magyarországon

Nincs hozzászólás

A CEDAW Bizottság 54. ülésére készült országjelentés tartalmazza mindazokat az ajánlásokat, amelyeket a Bizottság a kritikusnak ítélt

Még érdekelhet: