Az új szabálysértési törvény hatásai a szexmunkásokra

szabsert

2012. április 15-én lépett hatályba a szabálysértésekről, a szabálysértési eljárásról és a szabálysértési nyilvántartásról szóló 2012. évi II. törvény (továbbiakban: Szabtv.), mely számos változást vezetett be a pénzbírságok kiszabásában és az eljárások gyakorlatában. A szabálysértési törvény változásával módosult a bírság kiszabására jogosultak köre, a rendőrség jogosultságot kapott valamennyi szabálysértés elkövetésének tényét megállapító helyszíni bírság kiszabására.

2011-ben a szexmunkások törvényi kötelezettségének betartását, azaz a korlátozásokat megszegő szexmunka szabálysértésének ténymegállapítását kizárólag – védőügyvéd jelenlétében – a bíróságok szankcionálhatták, az új Szabálysértési törvény életbelépésével már a rendőrség is helyszíni bírságot szabhat ki. A helyszíni bírság eseteiben megszűnt a bíróságok kontrollja, a védőügyvéd jelenléte, a bizonyítékok becsatolása, a tanúk, a tanúszakértők meghallgatásának vagy a fellebbezésnek a lehetősége és ezzel a szabálysértési eljárás egyszerű csekkosztásra” silányult. A kiszabott helyszíni bírságok meg nem fizetés esetén átváltoztathatóak elzárássá. A szexmunkások vonatkozásában az új Szabálysértési törvény által kiszabható pénzbírság legmagasabb összege 300.000 forint, halmazati büntetés és ismételt elkövetés esetén 450.000 Ft. A korlátozásokat megszegő szexmunkát szankcionáló eljárások immáron bírósági és rendőrségi ügyekben zárulnak.

Csatolt dokumentum célja, hogy a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalától (továbbiakban: KEKKH) lekérdezett adatok alapján bemutassuk, milyen súlyos változásokat eredményeztek az új Szabálysértési törvény által bevezetett módosulások a szexmunkások és a szexmunka tekintetében. A változásokat a törvény életbelépését megelőző 2011-es és az új szabályokat alkalmazó 2012-es év hasonló adatainak egybevetésével szemléltetjük: Szexe_hatastanulmany 2014

Szexe_hatastanulmany 2014
Cím: Szexe_hatastanulmany 2014
Cimke:
Fájl neve: szexe_hatastanulmany-2014.pdf
Méret: 927 kB

Hozzászólás

Még több KutatásokSajtóközlemények

SZEXE: Ne írj alá bármit! A hatóság hibáit a szexmunkásoknak kell korrigálni

Nincs hozzászólás

A rendőrök időnként maguk sem ismerik a jogszabályt, ezért a SZEXE arra biztatja a szexmunkásokat és prostituáltakat,

press event

Ne legyenek védett övezetek – törvénymódosítást javasol a 17 éves szexmunkás szervezet

Nincs hozzászólás

A SZEXE sajtóközleménye a 2017-ben megjelentetett javaslatcsomagról és szexmunkás-felmérésről.

sex-trafficking

Hajhúzás helyett érdemi munka kellene: a szexmunkások is elítélik, ahogyan a rendőrség a gyermekprostitúciót kezeli

Nincs hozzászólás

A gyermekek prostitúcióját a szexmunkás érdekvédők üldözendőnek tartják, a magyar hatóságok ugyanakkor nem.

bimbo ut

Rózsadombi razzia: mi lesz a Bimbó úton talált tajvani áldozatok sorsa?

Nincs hozzászólás

Hétfőn nagyszabású razzia zajlott a Rózsadombon: egy Bimbó úti lakos telefonon kért segítséget a szomszédos házban fogva tartott, prostitúcióra kényszerített embereknek.

Még érdekelhet: