A kedves olvasók nyilván tudják, hogy eddig soha nem írtam a szexmunkások klienseiről, azonban most van két olyan új ügyünk, amiről egyszerűen muszáj beszámolnunk. Nemcsak azért, mert szeretjük a tanulságos történeteket, hanem azért is, mert olyan súlyos ügyekről van szó, amelyekhez a nyilvánosság erejét is igénybe kell vennünk.


Heni egy budai kerületben dolgozik szexmunkásként, bejelentett lakcíme is ugyanebben a kerületben van, édesanyja lakására, azért, hogy két gyermeke ide járhasson iskolába. Heniről eddig soha senki nem tudta, mivel foglalkozik. Jól keres, gyermekeit rendesen ellátja, a kicsik kiegyensúlyozottak és jó tanulók, osztálytársaikkal remek kapcsolatuk van. Heni egyedül neveli és tartja el a két gyermeket, a gyermekek édesapja tartásdíjat nem fizet, a kicsiket nem látogatja.

Történt idén tavasszal, hogy Heni egyik régi „jó barátja”, akivel már nem tartották a kapcsolatot, felhívta Henit, hogy szeretne vele titokban beszélni. Mivel a férfi és Heni gyermekei osztálytársak, a lány nem tudott nemet mondani neki. A férfi ezen a „titkos beszélgetésen” előadta, hogy megtudta, miből keresi a pénzt Heni, de Heni csak „ne féljen”, mert ő megőrzi a titkát. Arra is célzást tett, melyik másik közös ismerősük pletykálta el Heniről foglalkozását.

Heni nem volt rest, megkereste ezt az ismerőst és természetesen rögtön kiderült, hogy ő – mivel nem is tudott semmiről – nem lehetett az „áruló”. Heni ezt megírta a férfinek is, aki rettentő dühre gerjedt Heni iránt. A lány nem értette az okát, mi azonban már értjük: ez az aggódó apuka is a legnagyobb magyar szexpartner kereső oldalon töltötte az éjszakáit, emellett feltételezhetően maga is igénybe vette onnan a szexmunkások szolgáltatásait, de nyilván nem szerette volna, ha ez kiderül róla.

Henit mindenesetre ez nemigen foglalkoztatta addig, amíg a férfi különböző profiljain keresztül el nem kezdte őt zaklatni a szexpartner kereső oldalon is. Ezekből a profilokból kiderült, hogy a férfinak már komoly múltja van ezeken a fórumokon, hiszen számos olyan bejegyzést is meg tudott írni, illetve fotókat letölteni, amelyek csak komoly felhasználói ranggal bírók számára elérhetőek. Heni többször kérte a férfit, hogy álljon le ezekkel az üzenetekkel, de süket fülekre talált.

Mivel a férfi már sms-ben is zaklatni kezdte, sőt, azzal fenyegette, hogy az egész iskola előtt felfedi, miből él, Heni megijedt és elment a férfi feleségéhez, akit szintén jól ismert. Itt, megriadva arra kérte az asszonyt, beszéljen férjével és kérje meg, hogy szálljon le róla. A feleség így is tett, ezzel azonban a férfi is „lebukott”.

A férfi ezután az általános iskola családi facebook oldalán közzétette, mivel foglalkozik Heni. Azt is hozzátette, hogy mivel idén már volt egyszer fejtetű járvány az iskolában, ő már biztos benne, hogy azt csak Heni gyermekei hozhatták be, mert aki ezzel foglalkozik és megengedi, hogy a férfiak „mindenfélét csináljanak” „minden testnyílásában”, biztos, hogy rühet, tetvet, stb.-t ad át a gyermekeinek és azok viszik azt be az iskolába. A férfi, mint aggódó apuka a facebook bejegyzésben mind Henit, mind pedig annak két kiskorú gyermekét nevén nevezte és be is taggelte.

Ezután az aggódó apuka Heniék igazi címét is kiderítette – ami nem Budapesten található -, és egy névtelen bejelentéssel az ott illetékes helyi gyermekjóléti szolgálatot is megkereste.

Az ügyvédi felszólításomra nekem nem válaszolt. Írt ugyan egy válaszlevelet, ám azt nyitott borítékban, Heni színes hirdetős fotóival illusztrálva egyenesen Heni édesanyjának postaládájába dobta be. Ebben a válaszlevélben többek között arról is biztosít, hogy mivel ő egy rendes és dolgozó ember, és aggódó apuka, mindig gondosan elzárja az iratait, de természetesen nem lehet biztos benne, hogy egyszer a gyermekei véletlenül nem találják meg és nem viszik azt be az iskolába…

A levelében azt is leírja, szerinte miért nem lehet pozitív erkölcsi megítélése egy „ilyennek”, mint Heni, aki ezt csinálja és engedi, hogy nyilvános internetes oldalakon „ilyeneket” írjanak róla. Hosszú-hosszú részleteket közöl a kliensek által írt véleményekről és arról is biztosít, hogy „van még neki több otthon”. Ezek után el is hiszem, sőt, azt is, hogy nemcsak Heniről olvasgat ilyen felhasználói véleményeket.

Mint a bejegyzésem elején is említettem, nem szeretek a szexmunkások klienseiről írni, az pedig még inkább távol áll tőlem, hogy ezen a felületen, ami a munkámmal kapcsolatos tapasztalatok megosztására szolgál, véleményt is írjak róluk. Most is inkább csak kérdezném ezt a kedves „aggódó apukát”, legyen szíves, árulja már el nekem, hogy

milyen jogon ítél el bárkit, itt épp egy egyedülálló családanyát, aki eltartja két gyermekét?

Milyen jogon ítél el egy szexmunkást egy olyan ember, aki már csak azért is új profilokat csinált magának a szexpartner kereső oldalon, hogy a letiltás után is zaklatni tudja ügyfelemet? Egy olyan ember, aki jó ideje látogatója, sőt, aktív igénybevevője ezen szolgáltatásoknak?

Milyen erkölcsi tartásról beszél az az ember, aki kiskorúakat sodor veszélybe, becsméreli őket nyilvános bejegyzésekben, teszi ki tanárai és iskolatársai megvetésének, zaklatásának? Milyen „aggódó apuka” az ilyen?

Mit várt volna el Henitől, cserébe, hogy „megőrzi a titkát”? (Jól tudjuk, hogy mit, hiszen többször célzott rá…)

Vajon ez az egész a bosszúról szól, amiért nem kapta meg, amit várt?

Makó Klaudia, 2017

 

Hozzászólás

Még több JogJogsegély történetek - Makó Klaudia blogja

Egymásnak ellentmondó állítások

Nincs hozzászólás

„Az egymásnak ellentmondó rendőri és panaszosi állítások miatt nem lehet megnyugtatóan állást foglalni atekintetben, hogy a rendőrök

A prostitúciós célú emberkereskedelemről

Nincs hozzászólás

2018 végén a Legfőbb Ügyész körlevelet bocsátott a prostitúciós célú emberkereskedelemmel kapcsolatos ügyészi, nyomozási és vádelőkészítési feladatokról.

Emberkereskedelem hazánkban

1 hozzászólás

2018 decemberének végére a vád előkészítéséért és a vádképviseletért felelős ügyészség iránymutatást adott ki, melyben úgy döntöttek, hogy a 2005-2013. között hatályba lépett nemzetközi és uniós irányelveket a hazai, szexuális célú emberkereskedelmi ügyekben is alkalmazzák.

Mit jelent ez a gyakorlatban?

Távoltartás

Nincs hozzászólás

Épp egy éve számoltam be a szexmunkásokat zaklató kliens esetéről. Ekkor még tehetetlennek éreztük magunkat a hasonló

Még érdekelhet: