SZEXE: Ne írj alá bármit! A hatóság hibáit a szexmunkásoknak kell korrigálni

A rendőrök időnként maguk sem ismerik a jogszabályt, ezért a SZEXE arra biztatja a szexmunkásokat és prostituáltakat, hogy ők maguk kérjék azokat számon a hatóságiakon.


„Azt mondta a rendőr, hogy be kell menni az önkormányzatra regisztrálni” – számolt be a Szexmunkások Érdekvédelmi Egyesülete egyik ügyfele arról, hogy a vele szemben intézkedő hatósági személy milyen indokkal küldte el nem létező adminisztratív kötelezettségekre hivatkozva onnan, ahol dolgozott. Egy másik szexmunkásnak azt mondták a Dunaharasztiban intézkedő közegek, hogy szexuális szolgáltatásra felajánlkozni kizárólag a fővárosban és ott is csak lakásban lehet.

Nem ritka, hogy az eljáró rendőrök nem ismertetik, vagy még inkább nem ismerik a vonatkozó jogszabályokat, amelyek szellemében el kellene járniuk. A csekkek gyorsan halmozódnak. Aki aláírja a bírságot, az ezzel beismeri a szabálysértés tényét és már nem is fellebbezhet ellene – azaz elveszíti a jogorvoslat lehetőségét. Számos érintett nem tudja, hogy milyen szabályokat kell betartania, illetve, hogy mely szabályok védik őt. Nekik szól a SZEXE legújabb, felvilágosító programja.

Előfordul olyan is, hogy a rendőri intézkedés során  alaptalanul bírságolták a szexuális szolgáltatást nyújtókat, nem megvalósult vagy akár nem is létező tényállásokra hivatkozva. Ezért is rendkívül fontos, hogy a veszélyeztetett csoportok tagjai, így például a szexmunkások és prostituáltak tisztában legyenek a jogaikkal és azokat érvényesítsék is, merjenek kiállni magukért akár egy hatósági intézkedés során is.

Fontos tudni, hogy aki nem írja alá a bírságott, azt 72 órára őrizetbe vehetik, majd bíróság tárgyalja az ügyét, ahol megvédheti magát a vádakkal szemben és több jogvédő szervezettől is igényelhet  jogi segítséget- A SZEXE a szexmunkásoknak segít, a Magyar Helsinki Bizottság, az Utcajogász Egyesület és a Társaság a Szabadságjogokért olyan, hajléktalanokat és mélyszegénységben élőket érintő szabálysértések kapcsán nyújt információt és bizonyos esetekben jogi segítséget, mint a koldulás, néma koldulás, tiltott életvitelszerű közterületen tartózkodás, köztisztasági szabálysértések, falopás és különböző gyalogos és kerékpáros közlekedési szabálysértések. Tevékenységükről bővebb információ érhető el a www.szabalysertes.hu-n  

A SZEXE arra buzdítja a védenceit, hogy amennyiben úgy ítélik meg, nem szegtek szabályt, úgy ne írják alá a bírságokat , hanem álljanak ki az igazuk mellett,  ehhez jogi védelmet is kapnak tőlük. Az egyesület felhívja a figyelmet arra, hogy az intézkedő rendőrökről az állampolgárnak joga van felvételt készíteni,hogy az esetleges visszaéléseket rögzítse; megtudakolhatja a nevét és azonosító számát. Ezen felül sokat segíthet az esetleges alaptalan bírságolások elkerülésében, ha a védencek maguk rögzítenek bizonyítékokat, például arról, hogy hol ajánlkoztak fel szexuális szolgáltatásra, hiszen máig jellemző, hogy arra hivatkozva szabnak ki bírságot, hogy az illető rossz helyen állt – olyankor is, amikor valójában betartotta a szabályokat.

A tájékoztató anyagot kinyomtatva, praktikus leporelló formátumban osztják ki az egyesület munkatársai az utcai szociális munkájuk során az utcán dolgozóknak, a lakásban dolgozókhoz pedig szexpartner-hirdető oldalak belső felületein keresztül juttatják el az információkat, hogy a védenceik tisztában legyenek a jogaikkal, lehetőségeikkel, és meg tudják védeni magukat az esetleges visszaélésekkel szemben.

 Papp Réka Kinga, 2018

Hozzászólás

Még több Sajtóközlemények

Egymásnak ellentmondó állítások

Nincs hozzászólás

„Az egymásnak ellentmondó rendőri és panaszosi állítások miatt nem lehet megnyugtatóan állást foglalni atekintetben, hogy a rendőrök

A prostitúciós célú emberkereskedelemről

Nincs hozzászólás

2018 végén a Legfőbb Ügyész körlevelet bocsátott a prostitúciós célú emberkereskedelemmel kapcsolatos ügyészi, nyomozási és vádelőkészítési feladatokról.

Jogellenes előállítási gyakorlat – a Független Rendészeti Panasztestület új állásfoglalása

Nincs hozzászólás

Praxisunkban rengeteg ügyfél számol be nap mint nap elszenvedett rendőri visszaélésekről, akár arról, hogy milyen hangnemben beszéltek

Ne legyenek védett övezetek – törvénymódosítást javasol a 17 éves szexmunkás szervezet

Nincs hozzászólás

A SZEXE sajtóközleménye a 2017-ben megjelentetett javaslatcsomagról és szexmunkás-felmérésről.

Még érdekelhet: