Jogellenes előállítási gyakorlat – a Független Rendészeti Panasztestület új állásfoglalása

Praxisunkban rengeteg ügyfél számol be nap mint nap elszenvedett rendőri visszaélésekről, akár arról, hogy milyen hangnemben beszéltek vele, vagy arról, hogy ha bűncselekmény sértettjeként tenne feljelentést, azzal zavarják el, hogy szexmunkásként ő az, aki illegális tevékenységet végez (?!), és gyakoriak a jogellenes előállítással kapcsolatos panaszok is.

Annyira gyakoriak és mindennaposak a fentiek, hogy sokszor már fel sem kapjuk rá a fejünket mi szakmabeliek.

Ügyfeleink tudják, hogy ilyen esetekben névvel, adatokkal vállaltan tudnak csak panaszt előterjeszteni, épp ezért sokan inkább lemondanak a panasz jogáról. Most mégis volt egy ügyfelünk, aki a szabálysértési előállítási eljárást, a rendőrség vele szemben tanúsított magatartását kifogásolta meg, természetesen jogi képviseletünkkel támogatva.

Az ügyfelet a rendőrség a IX. kerületi Szabadkai útról állította elő, elmondásuk szerint tetten érték szabálysértés közben. Az ügyfelet munkaruhájában ültették be a rendőrautóba és visszautasították azon kérését is, hogy engedjék legalább felöltözni.

A rendőrőrsön órákig várakoztatták, majd mikor tájékoztatta őket, hogy kiskorú gyermekét egyedül neveli és már oda kellett volna érte érnie az óvodába, volt élettársát hívták fel és tájékoztatták az előállításról.

Még ekkor sem engedték el, holott a szabálysértési törvény szerint nem lehet személyi szabadság elvonásával járó kényszerintézkedést alkalmazni azzal szemben, aki kiskorú gyermekét egyedül neveli.

Panaszunkkal a Független Rendészeti Panasztestülethez és az ORFK belső ellenőrzési osztályához fordultunk.

A Panasztestület határozatában elvi jelentőséggel mondta ki, hogy bár a szabálysértési előállítás időtartama maximum 8 óra lehet, ez nem jelenti azt, hogy 8 órán keresztül lehet valakit a fogdán tartani, épp ellenkezőleg, az előállított személy kihallgatását a lehető leghamarabb meg kell kezdeni.

Az ügyben a testület megállapította, hogy az előállítás ideje alatt a rendőrség körülbelül 3 órán keresztül semmilyen érdemi intézkedést nem végzett az üggyel, ügyféllel kapcsolatban, az ügyfél ezalatt a fogdában ült és várt, nem tudta, mi történik vele és mikor.

A Testület álláspontja szerint „a rendőrségnek kötelessége, hogy az eljárási cselekményeket a lehető leggyorsabban foganatosítsa annak érdekében, hogy a személyi szabadságot korlátozó intézkedés a lehető legrövidebb ideig tartson. Önmagában az a tény, hogy várhatóan őrizetbe vétel, illetve gyorsított eljárás követi az előállítást, nem mentesíti a rendőrséget ezen kötelessége alól, így ilyen esetben is a kihallgatást és a további eljáráshoz szükséges eljárási cselekményeket a lehető leghamarabb el kell végezni, ugyanis ezek fényében dönthető csak el, hogy az előállított személlyel szemben a továbbiakban van-e, és ha igen, akkor milyen kényszerítő intézkedések foganatosítására van szükség.”

Mindezekre tekintettel a Független Rendészeti Panasztestület megállapította, hogy a rendőrség intézkedése alapjogokat súlyosan sértett. A Testület úgy ítélte meg, hogy ezen megállapítása elvi jelentőséggel bír, ezért azt az országos rendőr-főkapitánynak is megküldte. Az ügyben az ORFK belső ellenőrzési osztálya is vizsgálatot folytatott le.

Ezúton tájékoztatunk minden kedves ügyfelünket és kollégáinkat, partner szervezeteinket, hogy a Független Rendészeti Panasztestület anonimizált állásfoglalása itt letölthető!

Dr. Makó Klaudia ügyvéd

Hozzászólás

Még több JogJogsegély történetek - Makó Klaudia blogjaKözleményekSajtóközlemények

Egymásnak ellentmondó állítások

Nincs hozzászólás

„Az egymásnak ellentmondó rendőri és panaszosi állítások miatt nem lehet megnyugtatóan állást foglalni atekintetben, hogy a rendőrök

A prostitúciós célú emberkereskedelemről

Nincs hozzászólás

2018 végén a Legfőbb Ügyész körlevelet bocsátott a prostitúciós célú emberkereskedelemmel kapcsolatos ügyészi, nyomozási és vádelőkészítési feladatokról.

Emberkereskedelem hazánkban

1 hozzászólás

2018 decemberének végére a vád előkészítéséért és a vádképviseletért felelős ügyészség iránymutatást adott ki, melyben úgy döntöttek, hogy a 2005-2013. között hatályba lépett nemzetközi és uniós irányelveket a hazai, szexuális célú emberkereskedelmi ügyekben is alkalmazzák.

Mit jelent ez a gyakorlatban?

Távoltartás

Nincs hozzászólás

Épp egy éve számoltam be a szexmunkásokat zaklató kliens esetéről. Ekkor még tehetetlennek éreztük magunkat a hasonló

Még érdekelhet: