12segítség

Épp egy éve számoltam be a szexmunkásokat zaklató kliens esetéről. Ekkor még tehetetlennek éreztük magunkat a hasonló esetekkel szemben, mára azonban ez megváltozott, a nyomozási szakaszban ugyanis távol tartást rendeltek el.


Az ügy egy viszonzatlan szerelemből indult ki, melyet a kliens nem tudott elfogadni és először sms-ekkel, hívásokkal bombázta a lányokat, majd ettől tovább is ment. Az eltelt egy év alatt a lányok nevében kamu profilokat hozott létre közösségi és szolgáltatói oldalakon, bankoknak adta meg a lányok számát, akiket aztán egész nap hívogattak az ügyfélszolgálatosok – tette mindezt azért, hogy ne tudjanak dolgozni és más kliensektől hívásokat fogadni.

Az „úriember” már odáig ment a zaklatásban, hogy felfegyverkezve jelent meg a lányok munkahelye előtt az utcában, az egyik lány autójának gumiját kiszúrta, sőt, utóbbit a beteg kisgyermekével is megfenyegette.

Természetesen mindez óriási pszichés teher az ügyfeleknek, sokszor nyilván szívesen feladták volna a harcot, de én arra biztattam őket, hogy minden sms-t, weboldal képet mentsenek le és azonnal küldjék is a rendőrségnek. Így tettek, én pedig közben – többször – indítványoztam, hogy a bíróság a nyomozási szakaszban rendelje el a gyanúsított távoltartását.

Faramuci módon ez a fajta távoltartás (itt olvashatsz róla bővebben) nehezebb jogi eljárás, mintha hozzátartozóval szemben kérnénk, ugyanis csak a nyomozó hatóság kérelmére rendelheti el a bíróság.

A bírósági meghallgatás a múlt héten volt, ahol végre sikert értünk el. A bíróság eltiltotta a gyanúsított a sértettel való kapcsolatfelvétel minden formájától!

Ez azt jelenti, hogy nemcsak személyesen nem mehet a közelébe, de telefonon és online formában sem tarthat vele kapcsolatot, sőt, az álprofilok, beszámolók írása is tilos.

Amennyiben ezt a kötelezést az elkövető megszegi, úgy vele szemben súlyosabb kényszer intézkedés is elrendelhető (lakhely elhagyási tilalom, házi őrizet, sőt, akár – a legsúlyosabb esetben – előzetes letartóztatás is).

Fontos még megemlítenünk, hogy az ügyben egy nagyon korrekt, segítőkész és empatikus ügyésznő volt jelen a vád részéről. Bár a nyomozás még nem zárult le, a sértettek most fellélegezhetnek egy kicsit, az elkövető pedig biztos lehet benne, hogy vádemelésre kerül sor vele szemben.

Ne féljetek segítséget kérni!

Dr Makó Klaudia, 2018

Hozzászólás

Még több JogJogsegély történetek - Makó Klaudia blogjaKözlemények
police

Jogellenes előállítási gyakorlat – a Független Rendészeti Panasztestület új állásfoglalása

Nincs hozzászólás

Praxisunkban rengeteg ügyfél számol be nap mint nap elszenvedett rendőri visszaélésekről, akár arról, hogy milyen hangnemben beszéltek

erőszak_rendőr

Inkább szerezzetek egy stricit…

Nincs hozzászólás

A fenti mondat néhány hete hangzott el Budapest egyik kertvárosi rendőrkapitányságának nyomozója szájából.

mother

Egy aggódó apuka

Nincs hozzászólás

A kedves olvasók nyilván tudják, hogy eddig soha nem írtam a szexmunkások klienseiről, azonban most van két

Még érdekelhet: