A szexmunkások a megoldás részei! 2015 AIDS világnap

2015. december 1-jén, a nemzetközi AIDS világnapon a Szexmunkások Érdekvédelmi Egyesülete előadást tartott HIV/AIDS és szexmunka témában a Civil AIDS Fórum által szervezett AIDS Világnapi konferencián és több helyszínen részt vett HIV-szűrések lebonyolításában.

A HIV-járvány kitörése óta a szexmunkásokat aránytalanul nagy mértékben érintette a HIV/AIDS. A szexmunkások Európában és világszerte fontos szerepet játszottak a járvány megfékezésében, HIV programokat szervezve és felhívva a kormányokat és civil szervezeteket, hogy álljanak ki a szexmunkások egészséghez való joga mellett és vonják be őket a HIV programok kialakításába, lebonyolításába és értékelésébe. A szexmunkás szervezetek által nyújtott egészségügyi projekteket ma az Egészségügyi Világszervezet (WHO) jó gyakorlatokként tartja számon.

A szexmunka dekriminalizációja és a biztonságosabb munkakörülmények jelentősen csökkentenék a HIV-fertőzések számát a szexmunkások és az egész társadalom körében. A szexmunkások dekriminalizációra és jogaik elismerésére irányuló törekvéseit több ENSZ ügynökség és az Egészségügyi Világszervezet is támogatja. 2009 óta ezen szervek folyamatosan hívják fel a figyelmet a szexmunkásokat érő kriminalizáció, őket elnyomó jogszabályok, társadalmi megbélyegzés, erőszak es diszkrimináció jelenségeire, melyek a szexmunkások magas HIV-veszélyeztetettségének elsődleges okai.

A hatékony HIV elleni fellépés a szexmunkások bevonása nélkül lehetetlen. Több kutatás is alátámasztja, hogy a közösségi HIV programok jelentősen képesek csökkenteni a HIV és szexuális úton terjedő betegségek számát, például 32 %-os csökkenéshez járulnának hozzá az új HIV fertőzések számában a szexmunkások körében. Annak érdekében, hogy a szexmunkások – és közvetve a lakosság körében csökkenjen az újonnan regisztrált HIV-fertőzöttek száma, a lakosságot és a hátrányos helyzetű csoportokat elérő szűrőkampányok nélkülözhetetlenek. Magyarországon 2011 óta nincs életben HIV/AIDS stratégia és a HIV/AIDS-szel foglalkozó szervezetek egyre csökkenő forrásokból gazdálkodnak. Ezen sürgősen változtatnia kell a kormányzatnak, hiszen Magyarországon nő az AIDS stádiumban kiszűrtek száma és 2014-ben kétszer annyian haltak meg AIDS következtében, mint az előző évben.
További információ szexmunka és HIV témakörben a képre kattintva érhető el:
tenyek es tevhitek

 

Hozzászólás

Még több EgészségSajtóközlemények
press event

Ne legyenek védett övezetek – törvénymódosítást javasol a 17 éves szexmunkás szervezet

Nincs hozzászólás

A SZEXE sajtóközleménye a 2017-ben megjelentetett javaslatcsomagról és szexmunkás-felmérésről.

sex-trafficking

Hajhúzás helyett érdemi munka kellene: a szexmunkások is elítélik, ahogyan a rendőrség a gyermekprostitúciót kezeli

Nincs hozzászólás

A gyermekek prostitúcióját a szexmunkás érdekvédők üldözendőnek tartják, a magyar hatóságok ugyanakkor nem.

bimbo ut

Rózsadombi razzia: mi lesz a Bimbó úton talált tajvani áldozatok sorsa?

Nincs hozzászólás

Hétfőn nagyszabású razzia zajlott a Rózsadombon: egy Bimbó úti lakos telefonon kért segítséget a szomszédos házban fogva tartott, prostitúcióra kényszerített embereknek.

women-jail-claudiad

Jogalap nélkül veszik el a gyerekeket, az ombudsman szerint pontosítás szükséges

Nincs hozzászólás

Jogalap nélkül veszik el a gyerekeket, az ombudsman szerint pontosítás szükséges Sok olyan szexmunkás kerül szabálysértési elzárásba

Még érdekelhet: