A szexmunkások a megoldás részei! 2015 AIDS világnap

2015. december 1-jén, a nemzetközi AIDS világnapon a Szexmunkások Érdekvédelmi Egyesülete előadást tartott HIV/AIDS és szexmunka témában a Civil AIDS Fórum által szervezett AIDS Világnapi konferencián és több helyszínen részt vett HIV-szűrések lebonyolításában.

A HIV-járvány kitörése óta a szexmunkásokat aránytalanul nagy mértékben érintette a HIV/AIDS. A szexmunkások Európában és világszerte fontos szerepet játszottak a járvány megfékezésében, HIV programokat szervezve és felhívva a kormányokat és civil szervezeteket, hogy álljanak ki a szexmunkások egészséghez való joga mellett és vonják be őket a HIV programok kialakításába, lebonyolításába és értékelésébe. A szexmunkás szervezetek által nyújtott egészségügyi projekteket ma az Egészségügyi Világszervezet (WHO) jó gyakorlatokként tartja számon.

A szexmunka dekriminalizációja és a biztonságosabb munkakörülmények jelentősen csökkentenék a HIV-fertőzések számát a szexmunkások és az egész társadalom körében. A szexmunkások dekriminalizációra és jogaik elismerésére irányuló törekvéseit több ENSZ ügynökség és az Egészségügyi Világszervezet is támogatja. 2009 óta ezen szervek folyamatosan hívják fel a figyelmet a szexmunkásokat érő kriminalizáció, őket elnyomó jogszabályok, társadalmi megbélyegzés, erőszak es diszkrimináció jelenségeire, melyek a szexmunkások magas HIV-veszélyeztetettségének elsődleges okai.

A hatékony HIV elleni fellépés a szexmunkások bevonása nélkül lehetetlen. Több kutatás is alátámasztja, hogy a közösségi HIV programok jelentősen képesek csökkenteni a HIV és szexuális úton terjedő betegségek számát, például 32 %-os csökkenéshez járulnának hozzá az új HIV fertőzések számában a szexmunkások körében. Annak érdekében, hogy a szexmunkások – és közvetve a lakosság körében csökkenjen az újonnan regisztrált HIV-fertőzöttek száma, a lakosságot és a hátrányos helyzetű csoportokat elérő szűrőkampányok nélkülözhetetlenek. Magyarországon 2011 óta nincs életben HIV/AIDS stratégia és a HIV/AIDS-szel foglalkozó szervezetek egyre csökkenő forrásokból gazdálkodnak. Ezen sürgősen változtatnia kell a kormányzatnak, hiszen Magyarországon nő az AIDS stádiumban kiszűrtek száma és 2014-ben kétszer annyian haltak meg AIDS következtében, mint az előző évben.
További információ szexmunka és HIV témakörben a képre kattintva érhető el:
tenyek es tevhitek

 

Hozzászólás

Még több EgészségSajtóközlemények

Egymásnak ellentmondó állítások

Nincs hozzászólás

„Az egymásnak ellentmondó rendőri és panaszosi állítások miatt nem lehet megnyugtatóan állást foglalni atekintetben, hogy a rendőrök

A prostitúciós célú emberkereskedelemről

Nincs hozzászólás

2018 végén a Legfőbb Ügyész körlevelet bocsátott a prostitúciós célú emberkereskedelemmel kapcsolatos ügyészi, nyomozási és vádelőkészítési feladatokról.

Jogellenes előállítási gyakorlat – a Független Rendészeti Panasztestület új állásfoglalása

Nincs hozzászólás

Praxisunkban rengeteg ügyfél számol be nap mint nap elszenvedett rendőri visszaélésekről, akár arról, hogy milyen hangnemben beszéltek

SZEXE: Ne írj alá bármit! A hatóság hibáit a szexmunkásoknak kell korrigálni

Nincs hozzászólás

A rendőrök időnként maguk sem ismerik a jogszabályt, ezért a SZEXE arra biztatja a szexmunkásokat és prostituáltakat,

Még érdekelhet: