Rózsadombi razzia: mi lesz a Bimbó úton talált tajvani áldozatok sorsa?

bimbo ut

Hétfőn nagyszabású razzia zajlott a Rózsadombon: egy Bimbó úti lakos telefonon kért segítséget a szomszédos házban fogva tartott, prostitúcióra kényszerített embereknek. A házkutatás során talált személyeket, 35 tajvani állampolgárt kihallgatták, a Bors értesülése szerint közülük 15 embert prostitúcióra kényszerítettek.

A Szexmunkások Érdekvédelmi Egyesülete üdvözli a rendőrség hathatós fellépést, ugyanakkor aggódik az áldozatok érdekvédelme miatt, mivel még csak nem is emberkereskedelem miatt indítanak nyomozást. A rendőrség közleménye szerint személyi szabadság korlátozása miatt indítanak nyomozást, amely azonban aggályokat vet fel.

A magyar hatóságok híresen rosszul kezelik az emberkereskedelmi áldozatok ügyeit. Nem nyújtanak kellő tájékoztatást, más tényállások alatt kezelik az ügyeket, a külföldi, alkalmasint illegálisan itt tartózkodó állampolgárokhoz nem jut el a megfelelő képviselet. Az emberkereskedelem áldozatainak ugyanis speciális védelmet kell kapniuk, amelyet nemzetközi egyezmények írnak elő. A személyi szabadság korlátozása tényállása azonban nem biztosítja nekik ezt, ugyanakkor ez a tényállás a Büntető Törvénykönyvben kisegítő jellegű, azt az emberkereskedelem, vagy a bordélyház fenntartás minősített esetei úgymond “elnyelnék”, ha ezt alkalmazná a hatóság.

A Belügyminisztérium tájékoztatása szerint 2015-ben 362 ügyben indult eljárás szexuális kizsákmányolás miatt, de ezek egyikét sem minősítették emberkereskedelemnek. A környező országokból kiindulva ezek a számok irreálisak. Bulgáriában, Szerbiában, Romániában is sokszor ütközik akadályokba, de így is sokkal jobban működik az áldozatvédelem, mint nálunk.

Egy hónappal ezelőtt az IM igazságügyi kapcsolatokért felelős államtitkára, Vízkelety Mariann új áldozatvédelmi stratégiát ígért, amelynek kidolgozásába és megvalósításába bevonnák a szakcivileket és társadalmi szereplőket is, erről azonban azóta nem kaptunk további információt. Pedig a helyzet kritikus.

Tavaly szeptemberben egy házkutatás során kínai áldozatokat találtak egy kispesti házban, akiket a jogvédők bevonása nélkül átadtak a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatalnak és többszöri kérésünk ellenére sem tették lehetővé, hogy az áldozatsegítésre és érdekképviseletre szakosodott szervezetek, így a Helsinki Bizottság vagy a SZEXE felvegyék velük a kapcsolatot, felajánlják segítségüket. Amennyiben a hatóság nem vonja be a terület szakértőit és más jogcímeken folytatnak nyomozást vagy indítanak eljárást, úgy nem is fognak megfelelő segítséget nyújtani az áldozatoknak, akiknek ilyenkor jellemzően az lesz a sorsa, hogy deportálják őket vissza ugyanoda, ahonnan az emberkereskedők idehozták őket.

Félünk tőle, hogy a rózsadombi razzia során megtalált tajvani állampolgárságú áldozatokkal is hasonlóképpen fognak eljárni. Éppen ezért a SZEXE azt kéri az ORFK-tól és az BÁH-tól, hogy tegyék lehetővé az érdekvédő szervezeteknek a kapcsolatfelvételt az áldozatokkal és vizsgálják meg komolyan az emberkereskedelem tényállás lehetőségét.

 

Sajtókapcsolat: Papp Réka Kinga 20/9912396

 

 

Fotó: © Végh István, Bors

Hozzászólás

Még több Sajtóközlemények
women-jail-claudiad

Jogalap nélkül veszik el a gyerekeket, az ombudsman szerint pontosítás szükséges

Nincs hozzászólás

Jogalap nélkül veszik el a gyerekeket, az ombudsman szerint pontosítás szükséges Sok olyan szexmunkás kerül szabálysértési elzárásba

wpi logo

Mire van szüksége a szexmunkásoknak, hogy jobban befolyásolhassák a munkakörülményeiket?

Nincs hozzászólás

A World Policy Journal minden témáját egy Nagy Kérdéssel kezdi, amelynek során különböző szakértőket kérnek fel, hogy

women-prison

Kisgyerekes anyák a fogdán

Nincs hozzászólás

A kép illusztráció. Copyright: Reuters „Múlt hónapban én is ültem hetvenkét órát, hiába mondtam a rendőrnek, hogy

girls_of_paradise

SZEXE – nem megoldás a kuncsaftok büntetése

Nincs hozzászólás

A napokban sok cikk született a Le Mouvement du Nid nevű francia abolicionista (a prostitúciót megszüntetni kívánó) szervezet kampányáról,

Még érdekelhet: