Rózsadombi razzia: mi lesz a Bimbó úton talált tajvani áldozatok sorsa?

Hétfőn nagyszabású razzia zajlott a Rózsadombon: egy Bimbó úti lakos telefonon kért segítséget a szomszédos házban fogva tartott, prostitúcióra kényszerített embereknek. A házkutatás során talált személyeket, 35 tajvani állampolgárt kihallgatták, a Bors értesülése szerint közülük 15 embert prostitúcióra kényszerítettek.

A Szexmunkások Érdekvédelmi Egyesülete üdvözli a rendőrség hathatós fellépést, ugyanakkor aggódik az áldozatok érdekvédelme miatt, mivel még csak nem is emberkereskedelem miatt indítanak nyomozást. A rendőrség közleménye szerint személyi szabadság korlátozása miatt indítanak nyomozást, amely azonban aggályokat vet fel.

A magyar hatóságok híresen rosszul kezelik az emberkereskedelmi áldozatok ügyeit. Nem nyújtanak kellő tájékoztatást, más tényállások alatt kezelik az ügyeket, a külföldi, alkalmasint illegálisan itt tartózkodó állampolgárokhoz nem jut el a megfelelő képviselet. Az emberkereskedelem áldozatainak ugyanis speciális védelmet kell kapniuk, amelyet nemzetközi egyezmények írnak elő. A személyi szabadság korlátozása tényállása azonban nem biztosítja nekik ezt, ugyanakkor ez a tényállás a Büntető Törvénykönyvben kisegítő jellegű, azt az emberkereskedelem, vagy a bordélyház fenntartás minősített esetei úgymond “elnyelnék”, ha ezt alkalmazná a hatóság.

A Belügyminisztérium tájékoztatása szerint 2015-ben 362 ügyben indult eljárás szexuális kizsákmányolás miatt, de ezek egyikét sem minősítették emberkereskedelemnek. A környező országokból kiindulva ezek a számok irreálisak. Bulgáriában, Szerbiában, Romániában is sokszor ütközik akadályokba, de így is sokkal jobban működik az áldozatvédelem, mint nálunk.

Egy hónappal ezelőtt az IM igazságügyi kapcsolatokért felelős államtitkára, Vízkelety Mariann új áldozatvédelmi stratégiát ígért, amelynek kidolgozásába és megvalósításába bevonnák a szakcivileket és társadalmi szereplőket is, erről azonban azóta nem kaptunk további információt. Pedig a helyzet kritikus.

Tavaly szeptemberben egy házkutatás során kínai áldozatokat találtak egy kispesti házban, akiket a jogvédők bevonása nélkül átadtak a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatalnak és többszöri kérésünk ellenére sem tették lehetővé, hogy az áldozatsegítésre és érdekképviseletre szakosodott szervezetek, így a Helsinki Bizottság vagy a SZEXE felvegyék velük a kapcsolatot, felajánlják segítségüket. Amennyiben a hatóság nem vonja be a terület szakértőit és más jogcímeken folytatnak nyomozást vagy indítanak eljárást, úgy nem is fognak megfelelő segítséget nyújtani az áldozatoknak, akiknek ilyenkor jellemzően az lesz a sorsa, hogy deportálják őket vissza ugyanoda, ahonnan az emberkereskedők idehozták őket.

Félünk tőle, hogy a rózsadombi razzia során megtalált tajvani állampolgárságú áldozatokkal is hasonlóképpen fognak eljárni. Éppen ezért a SZEXE azt kéri az ORFK-tól és az BÁH-tól, hogy tegyék lehetővé az érdekvédő szervezeteknek a kapcsolatfelvételt az áldozatokkal és vizsgálják meg komolyan az emberkereskedelem tényállás lehetőségét.

 

Sajtókapcsolat: Papp Réka Kinga 20/9912396

 

 

Fotó: © Végh István, Bors

Hozzászólás

Még több Sajtóközlemények

Egymásnak ellentmondó állítások

Nincs hozzászólás

„Az egymásnak ellentmondó rendőri és panaszosi állítások miatt nem lehet megnyugtatóan állást foglalni atekintetben, hogy a rendőrök

A prostitúciós célú emberkereskedelemről

Nincs hozzászólás

2018 végén a Legfőbb Ügyész körlevelet bocsátott a prostitúciós célú emberkereskedelemmel kapcsolatos ügyészi, nyomozási és vádelőkészítési feladatokról.

Jogellenes előállítási gyakorlat – a Független Rendészeti Panasztestület új állásfoglalása

Nincs hozzászólás

Praxisunkban rengeteg ügyfél számol be nap mint nap elszenvedett rendőri visszaélésekről, akár arról, hogy milyen hangnemben beszéltek

SZEXE: Ne írj alá bármit! A hatóság hibáit a szexmunkásoknak kell korrigálni

Nincs hozzászólás

A rendőrök időnként maguk sem ismerik a jogszabályt, ezért a SZEXE arra biztatja a szexmunkásokat és prostituáltakat,

Még érdekelhet: