Ügyvédünktől: Rendőri túlkapások a IX. kerületben

Egyesületünk közel 13 éve rendelkezik a IX. Kerületi Jegyző hatósági bizonyítványával, miszerint a IX. Kerület, Szabadkai út meghatározott része nem tekintendő védett övezetnek, így a szexuális szolgáltatásra felajánlkozás ezen a helyen megengedett.

Az ott dolgozó szexmunkás ügyfeleink így hosszú ideig biztonságban érezték magukat, nem kellett attól tartaniuk, hogy a rendőrök tiltott helyen való felajánlkozásért előállítják őket. Annál is inkább nem féltek, mivel mindegyikük rendelkezett és rendelkezik is az előírt orvosi igazolással, ezt rendszeresen, háromhavonta meg is újítják.

Sajnos ennek idén augusztusban vége szakadt, azóta folyamatosak a rendőri razziák a Szabadkai úton. Ezzel nem is lenne probléma, ha a razziák célja a bűnmegelőzés lenne, azonban – ahogy egy ezzel kapcsolatos, bírósághoz benyújtott rendőri jelentésben olvashattuk – a razziák kizárólagos célja a IX. Kerületi Rendőrkapitányság vezetőjének utasítása alapján a „Szabadkai úti prostitúció felszámolása”.

Ne legyenek illúzióink, hiába van a szexmunkások kezében orvosi igazolásuk és a már említett hatósági bizonyítvány is, az elmúlt pár hónapban rendszeresen állították elő ügyfeleinket erről a területről. Az előállítási jegyzőkönyvben általában az szerepel (a rendőri jelentés szerint), hogy a Szabadkai útnak azon a részén történt a felajánlkozás, amelyet az említett hatósági bizonyítvány már nem tartalmaz.

A bíróságnak ilyenkor természetesen benyújtunk minden iratot és nyilatkozunk arról is, hogy mivel minden szexmunkás tisztában van vele, meddig terjed a védett övezet határa, teljesen életszerűtlen, hogy attól mintegy 10-50 méterre, az övezeti határon túl ajánlkoznának fel és ezzel szabálysértést követnének el.

A bíróság viszont eddig a rendőrségnek adott igazat, hiszen egy szexmunkás szava állt szemben két hatósági személy, rendőr járőr vallomásával. Annak ellenére, hogy a vonatkozó ORFK utasítás pontos, GPS eszközzel való mérést ír elő a járőrök számára és ilyen mérési adatokkal egyetlen esetben sem rendelkeztek.

A probléma megoldására panasszal éltünk a BRFK és a Független Rendészeti Panasztestület felé is, akik panasz kérelmünket elutasították, véleményük szerint nem történt rendőri túlkapás, vagy jogszabálysértés ezekben az ügyekben.

Múlt héten viszont végre megszületett a bíróságon az első, felmentő ítélet is ezekben az ügyekben. Igaz, csak azután, miután a szabálysértési tárgyalásra kétszer is hiába idézték be tanúnak a helyszínen eljárt járőröket….

(Makó Klaudia, 2017)

Hozzászólás

Még több Aktuális projektjeinkFontosJogJogsegély történetek - Makó Klaudia blogja
Áldozatvédelmi Iroda

Áldozatvédelmi Iroda

Nincs hozzászólás

2017. június 17-étől kezdve a Szexmunkások Érdekvédelmi Egyesülete és a Magyar Nők Szövetsége közös ÁLDOZATVÉDELMI IRODÁT ÜZEMELTET

sokkoló-gyerekrajz-6

Ügyvédünktől: Fekete család

Nincs hozzászólás

Virág tél közepén, az év korai, leghidegebb hónapjában keres föl. Nagyon csinos, fiatal nő, alig 26 éves.

rendorkap

Ügyvédünktől: Nincs ügyeletes

Nincs hozzászólás

Zsófi a kislánya születése után kezdett el szexmunkásként dolgozni, élettársa, a gyermek apja ugyanis biofű függő volt,

Még érdekelhet: