szexmunkas_szabadkai_focuspoint_926x504

Egyesületünk közel 13 éve rendelkezik a IX. Kerületi Jegyző hatósági bizonyítványával, miszerint a IX. Kerület, Szabadkai út meghatározott része nem tekintendő védett övezetnek, így a szexuális szolgáltatásra felajánlkozás ezen a helyen megengedett.

Az ott dolgozó szexmunkás ügyfeleink így hosszú ideig biztonságban érezték magukat, nem kellett attól tartaniuk, hogy a rendőrök tiltott helyen való felajánlkozásért előállítják őket. Annál is inkább nem féltek, mivel mindegyikük rendelkezett és rendelkezik is az előírt orvosi igazolással, ezt rendszeresen, háromhavonta meg is újítják.

Sajnos ennek idén augusztusban vége szakadt, azóta folyamatosak a rendőri razziák a Szabadkai úton. Ezzel nem is lenne probléma, ha a razziák célja a bűnmegelőzés lenne, azonban – ahogy egy ezzel kapcsolatos, bírósághoz benyújtott rendőri jelentésben olvashattuk – a razziák kizárólagos célja a IX. Kerületi Rendőrkapitányság vezetőjének utasítása alapján a „Szabadkai úti prostitúció felszámolása”.

Ne legyenek illúzióink, hiába van a szexmunkások kezében orvosi igazolásuk és a már említett hatósági bizonyítvány is, az elmúlt pár hónapban rendszeresen állították elő ügyfeleinket erről a területről. Az előállítási jegyzőkönyvben általában az szerepel (a rendőri jelentés szerint), hogy a Szabadkai útnak azon a részén történt a felajánlkozás, amelyet az említett hatósági bizonyítvány már nem tartalmaz.

A bíróságnak ilyenkor természetesen benyújtunk minden iratot és nyilatkozunk arról is, hogy mivel minden szexmunkás tisztában van vele, meddig terjed a védett övezet határa, teljesen életszerűtlen, hogy attól mintegy 10-50 méterre, az övezeti határon túl ajánlkoznának fel és ezzel szabálysértést követnének el.

A bíróság viszont eddig a rendőrségnek adott igazat, hiszen egy szexmunkás szava állt szemben két hatósági személy, rendőr járőr vallomásával. Annak ellenére, hogy a vonatkozó ORFK utasítás pontos, GPS eszközzel való mérést ír elő a járőrök számára és ilyen mérési adatokkal egyetlen esetben sem rendelkeztek.

A probléma megoldására panasszal éltünk a BRFK és a Független Rendészeti Panasztestület felé is, akik panasz kérelmünket elutasították, véleményük szerint nem történt rendőri túlkapás, vagy jogszabálysértés ezekben az ügyekben.

Múlt héten viszont végre megszületett a bíróságon az első, felmentő ítélet is ezekben az ügyekben. Igaz, csak azután, miután a szabálysértési tárgyalásra kétszer is hiába idézték be tanúnak a helyszínen eljárt járőröket….

(Makó Klaudia, 2017)

Hozzászólás

Még több Aktuális projektjeinkJogJogsegély történetek - Makó Klaudia blogja
erőszak_rendőr

Inkább szerezzetek egy stricit…

Nincs hozzászólás

A fenti mondat néhány hete hangzott el Budapest egyik kertvárosi rendőrkapitányságának nyomozója szájából.

mother

Egy aggódó apuka

Nincs hozzászólás

A kedves olvasók nyilván tudják, hogy eddig soha nem írtam a szexmunkások klienseiről, azonban most van két

sex-trafficking

Hajhúzás helyett érdemi munka kellene: a szexmunkások is elítélik, ahogyan a rendőrség a gyermekprostitúciót kezeli

Nincs hozzászólás

A gyermekek prostitúcióját a szexmunkás érdekvédők üldözendőnek tartják, a magyar hatóságok ugyanakkor nem.

szomszéd

Jó szomszédok

Nincs hozzászólás

Mai írásomnak is egy szexmunkás a főszereplője, de arra kérem a kedves olvasókat, fogadják el, hogy a

Még érdekelhet: