Kapcsold le a kék fényt

A szexmunkásokat egyre nagyobb mértékben éri erőszak, bűncselekmények és diszkrimináció, fokozódó és többszörös kirekesztésük (női, roma, lmbt, egyedülálló anya státusz) és kizsákmányolásuk büntetlensége miatt, azonban a rendészeti szervek védelmük helyett kriminalizációjukra koncentrálnak. Bár kevés kutatás fókuszált ezen jelenségekre, szervezetünk 2011-es egészségfejlesztéssel kapcsolatos felmérése során, melyet több mint 240 szexmunkás által kitöltött kérdőív informált, a szexmunkások 11,4%-a számolt be egy alkalommal előforduló fizikai bántalmazásról a kliensük részéről az adatfelvételt megelőző évből, kettő vagy több bántalmazásról pedig 7,3%-uk. A verbális agresszió a szexmunkások 45,5%-át érintette, míg fenyegetés miatt kialakult konfliktus 37,4%-ukat.

A konfliktusok a rendőrséggel és hatóságokkal szintén rendkívül negatív képet mutatnak: a felmérés szerint a szexmunkások 10,5%-ával előfordult már, hogy rendőr fizetés nélkül szexuális szolgáltatást kért tőlük. Gyakori, ill. nagyon gyakori konfliktusról a hatóságokkal a megkérdezettek 15,4%-a, néha előforduló konfliktusról pedig 28,0%-uk számolt be. A megkérdezettek 22,4%-a esetében tárgyalás, 30,5%-uk körében előállítás lett a konfliktus vége. Ezen adatokat tovább árnyalja egyesületünk előző NCTA projektjének lekérdezése: 2012-ben 14 ezer rendbeli eljárás indult szexmunkások ellen, a kiszabott bírságok pedig átlépték az egymilliárd forintos összeget, melyek be nem fizetés esetén átválthatók elzárásra a szabálysértési törvény 2012-es szigorítása miatt.

Ezen adatok azonban csak a problémahalmaz egy vékony szeletét tükrözik, a kliensek és a rendőrség attitűdjét. Egyesületünk jogsegélyszolgálatának tapasztalatai alapján mindennaposak a szexmunkásokat érintő diszkriminációs esetek az élet nem szexmunkához kapcsolódó területein is, pl. szolgáltatásokhoz való hozzáférésben, munkahelyeken és szociális ellátásban ill. az erőszakos tettek sem szűkíthetők a kliensekre és rendőrségre, hanem rendszeresek a szexipari szolgáltatásokat facilitáló szereplők, futtatók, lakástulajdonosok, házastársak, élettársak és más családtagok részéről is. Ezen elkövetők gyakori büntetlenségének hátterében az áll, hogy a szexmunkásokat kriminalizáló jogi keretrendszer antagonisztikus kapcsolatot vált ki a rendőrséggel, gátolja a szexmunkások hozzáférését a törvényi védelemhez és igazságszolgáltatáshoz: az erőszakos tettek nem kerülnek jelentésre.

 

A Kapcsold le a kék fényt projekt rövid távú célja, hogy a szexmunkások érdekképviseletét és emberi jogaik védelmét hangsúlyosabbá tegye Magyarországon. A projekt a szexmunkásokat érő erőszak, bűncselekmények és diszkrimináció visszaszorítására irányul, adatgyűjtéssel, szemléletformálással, szektorközi együttműködések kialakításával és a célcsoport mozgósításával, jogtudatosságának növelésével.

A projekt megvalósulását támogatta az Ökotárs Alapítvány, ill. a Norvég Civil Alap

Okotars Norway+Grants+-+JPG EEA+Grants+-+JPG

 

Hozzászólás

Még több Aktuális projektjeink

Fekete család

Nincs hozzászólás

Virág tél közepén, az év korai, leghidegebb hónapjában keres föl. Nagyon csinos, fiatal nő, alig 26 éves.

Nincs ügyeletes

Nincs hozzászólás

Zsófi a kislánya születése után kezdett el szexmunkásként dolgozni, élettársa, a gyermek apja ugyanis biofű függő volt,

Még érdekelhet: