Kapcsold le a kék fényt

police

A szexmunkásokat egyre nagyobb mértékben éri erőszak, bűncselekmények és diszkrimináció, fokozódó és többszörös kirekesztésük (női, roma, lmbt, egyedülálló anya státusz) és kizsákmányolásuk büntetlensége miatt, azonban a rendészeti szervek védelmük helyett kriminalizációjukra koncentrálnak. Bár kevés kutatás fókuszált ezen jelenségekre, szervezetünk 2011-es egészségfejlesztéssel kapcsolatos felmérése során, melyet több mint 240 szexmunkás által kitöltött kérdőív informált, a szexmunkások 11,4%-a számolt be egy alkalommal előforduló fizikai bántalmazásról a kliensük részéről az adatfelvételt megelőző évből, kettő vagy több bántalmazásról pedig 7,3%-uk. A verbális agresszió a szexmunkások 45,5%-át érintette, míg fenyegetés miatt kialakult konfliktus 37,4%-ukat.

A konfliktusok a rendőrséggel és hatóságokkal szintén rendkívül negatív képet mutatnak: a felmérés szerint a szexmunkások 10,5%-ával előfordult már, hogy rendőr fizetés nélkül szexuális szolgáltatást kért tőlük. Gyakori, ill. nagyon gyakori konfliktusról a hatóságokkal a megkérdezettek 15,4%-a, néha előforduló konfliktusról pedig 28,0%-uk számolt be. A megkérdezettek 22,4%-a esetében tárgyalás, 30,5%-uk körében előállítás lett a konfliktus vége. Ezen adatokat tovább árnyalja egyesületünk előző NCTA projektjének lekérdezése: 2012-ben 14 ezer rendbeli eljárás indult szexmunkások ellen, a kiszabott bírságok pedig átlépték az egymilliárd forintos összeget, melyek be nem fizetés esetén átválthatók elzárásra a szabálysértési törvény 2012-es szigorítása miatt.

Ezen adatok azonban csak a problémahalmaz egy vékony szeletét tükrözik, a kliensek és a rendőrség attitűdjét. Egyesületünk jogsegélyszolgálatának tapasztalatai alapján mindennaposak a szexmunkásokat érintő diszkriminációs esetek az élet nem szexmunkához kapcsolódó területein is, pl. szolgáltatásokhoz való hozzáférésben, munkahelyeken és szociális ellátásban ill. az erőszakos tettek sem szűkíthetők a kliensekre és rendőrségre, hanem rendszeresek a szexipari szolgáltatásokat facilitáló szereplők, futtatók, lakástulajdonosok, házastársak, élettársak és más családtagok részéről is. Ezen elkövetők gyakori büntetlenségének hátterében az áll, hogy a szexmunkásokat kriminalizáló jogi keretrendszer antagonisztikus kapcsolatot vált ki a rendőrséggel, gátolja a szexmunkások hozzáférését a törvényi védelemhez és igazságszolgáltatáshoz: az erőszakos tettek nem kerülnek jelentésre.

 

A Kapcsold le a kék fényt projekt rövid távú célja, hogy a szexmunkások érdekképviseletét és emberi jogaik védelmét hangsúlyosabbá tegye Magyarországon. A projekt a szexmunkásokat érő erőszak, bűncselekmények és diszkrimináció visszaszorítására irányul, adatgyűjtéssel, szemléletformálással, szektorközi együttműködések kialakításával és a célcsoport mozgósításával, jogtudatosságának növelésével.

A projekt megvalósulását támogatta az Ökotárs Alapítvány, ill. a Norvég Civil Alap

Okotars Norway+Grants+-+JPG EEA+Grants+-+JPG

 

Hozzászólás

Még több Aktuális projektjeink
sokkoló-gyerekrajz-6

Fekete család

Nincs hozzászólás

Virág tél közepén, az év korai, leghidegebb hónapjában keres föl. Nagyon csinos, fiatal nő, alig 26 éves.

rendorkap

Nincs ügyeletes

Nincs hozzászólás

Zsófi a kislánya születése után kezdett el szexmunkásként dolgozni, élettársa, a gyermek apja ugyanis biofű függő volt,

Még érdekelhet: