Virág tél közepén, az év korai, leghidegebb hónapjában keres föl. Nagyon csinos, fiatal nő, alig 26 éves. Szakmája ápolónő, családja úgy tudja, még most is ilyenként dolgozik Németországban, időseket ápol házigondozásban. Valójában szexmunkás.

Azután ment ki dolgozni, mert a lakásukra fölvett devizahitelének törlesztőrészlete az eredeti összeg háromszorosát érte el, itteni kórházi fizetéséből már nem tudták azt törleszteni. Élettársa és kisfia még mindig ebben a lakásban lakik. Virág fizeti a hitelt, de a lakásba már nem mehet vissza, volt párja ugyanis új kapcsolatot létesített.

Virág a karácsonyi események miatt kérte a segítségünket: hazajött pár hétre és úgy beszélték meg, az ünnepeket együtt tölti kisfiával, volt élettársával és annak új párjával, akivel kivételesen jó viszonyba kerültek. A két nő együtt főzött délelőtt, az apa ezalatt eltűnt a lakásból. Csak délután került elő, igencsak kábult és agresszív állapotban. Mint kiderült, régóta intravénás droghasználó, így miután a délelőtti adag már felszívódott, délután, otthon is beadott még magának két adagot, a karácsonyfa alatt, családja körében.

A kábítószer hatására a férfi agresszívvé vált és elővette féltve őrzött szamurájkardját, ezzel kezdett hadonászni a két rémült nő és a kisfia előtt. A nőket meg is sebesítette, Virágot az arcán vágta meg, új párját pedig nyakán – belőle ömlött a vér mindenfelé és kicsit el is ájult.

Virág nagy nehezen kimenekítette a nőt és kisfiát a lakásból, majd rá is tudta zárni még az ajtót a bent üvöltő férfira, ezután mentőt és rendőrséget hívott. A mentősök értek ki hamarabb, szerencsére sikerült elállítaniuk a vérzést, Virágot is elsősegélyben részesítették. Hamarosan a rendőrök is megérkeztek, Virág és az új barátnő egyezően adták nekik elő a történteket, a hatóság tagjai pedig – miután az elkövetőt ártalmatlanították – bementek a lakásba bizonyítékokat gyűjteni.

A két használt tűt a mentősök találták meg előbb, a konyhai kukában. Azt gyorsan magukhoz vették és eltüntették – az elkövető ugyanis kollégájuk volt, szintén egészségügyi dolgozó. Azóta sem kerültek elő, az elkövetőn tesztet nem végeztek, így a drogfüggés nem bizonyított.

Virág azt kérte, az üggyel kapcsolatos rendőrségi kihallgatásra kísérjem el. Kérünk egy példányt a jegyzőkönyvből, szeretnénk ugyanis gyámhatósági eljárást indítani, hiszen a kisfiút még mindig az apja neveli, az utóbbi időkben már a látogatást sem engedi meg Virágnak. A rendőr a szokásos módon igyekszik bagatellizálni az ügyet, azt mondja, ebből még könnyű testi sértés is aligha lesz – ez pedig magánvádas ügy, neki már nem lesz több dolga vele.

A rendőrség folyosóján összetalálkozunk a volt élettárssal. Virág retteg. Villamossal hazáig kísérem. Útközben megmutatja, hogyan rajzolta le a kisfia családjukat: mindenki fekete rajta és hatalmas fekete esőfelhők fekete esőcseppeket sírnak. A képen az anya, apa és az új barátnő mellett van egy kisbaba is, egyedül körülötte vannak színek, pirosak, mint a vér. A kisfiú azt mondta anyjának, ez az ő kistestvére, aki nem tudott megszületni. Az egyébként nyugodt és rezignált Virág hangja csak most árul el némi érzelmet, valóban volt ugyanis egy terhessége, amelyet kénytelen volt megszakítani, különben nem tudott volna dolgozni és attól félt, elveszítik lakásukat. Erről a babáról viszont rajta és a férjén kívül senki nem tudott.

Makó Klaudia, 2017

(A kép illusztráció. Forrása: https://444.hu/2014/11/25/megrazo-gyerekrajzok-az-eroszakrol)

Hozzászólás

Még több Aktuális projektjeinkEgyébJogJogsegély történetek - Makó Klaudia blogja

Egymásnak ellentmondó állítások

Nincs hozzászólás

„Az egymásnak ellentmondó rendőri és panaszosi állítások miatt nem lehet megnyugtatóan állást foglalni atekintetben, hogy a rendőrök

A prostitúciós célú emberkereskedelemről

Nincs hozzászólás

2018 végén a Legfőbb Ügyész körlevelet bocsátott a prostitúciós célú emberkereskedelemmel kapcsolatos ügyészi, nyomozási és vádelőkészítési feladatokról.

Emberkereskedelem hazánkban

1 hozzászólás

2018 decemberének végére a vád előkészítéséért és a vádképviseletért felelős ügyészség iránymutatást adott ki, melyben úgy döntöttek, hogy a 2005-2013. között hatályba lépett nemzetközi és uniós irányelveket a hazai, szexuális célú emberkereskedelmi ügyekben is alkalmazzák.

Mit jelent ez a gyakorlatban?

Nagykorúvá vált a Szexmunkások Érdekvédelmi Egyesülete

Nincs hozzászólás

Sok szeretettel várunk mindenkit 18. születésnapi rendezvényünkre! Ünnepeljétek velünk a SZEXE nagykorúvá válását! Október 17-én szerdán várunk minden

Még érdekelhet: