Ha erőszak vagy diszkrimináció ért, jelentsd itt név nélkül vagy keress minket elérhetőségeink egyikén!

 

‘Kapcsold le a kék fényt’ kiadványunkat a szexmunkásokat érő erőszakról ide kattintva érheted el.

 

A szexmunkásokat egyre nagyobb mértékben éri erőszak, bűncselekmények és diszkrimináció, fokozódó és többszörös kirekesztésük és kizsákmányolásuk büntetlensége valamint a növekvő elszegényedés miatt, azonban a rendészeti szervek védelmük helyett kriminalizációjukra koncentrálnak. A szexmunkások nők, romák, leszbikusok, melegek, biszexuálisok és transzneműek, illetve egyedülálló anyák, akiknek korlátozottak a lehetőségei a munkaerőpiacon a szociális helyzetük és sérülékeny csoporthoz való tartozásuk miatt, így többszörös diszkriminációnak vannak kitéve. A ‘Kapcsold le a kék fényt ! – Kampány a szexmunkásokat érő erőszak és diszkrimináció ellen’ című projekt célja, hogy felhívja a figyelmet a szexmunkásokat, egy fokozottan hátrányos helyzetű elsősorban női csoportot érő erőszak, bűncselekmények és diszkrimináció mértékére.

Erőszaktérkép a projekt keretében gyűjtött esetek alapján (a helyszínek nem a megtörtént esetek pontos helyszínei):

(Türelmet kérünk, a térkép töltődik)


→ BTK-ban minősített esetek megtekintése ←

→ Szabálysértési eljárás alá vont szexmunkások térképe ←
 

Törvényes elnyomás és rendőrségi erőszak

A Magyarországon érvényben lévő törvények és szabályozások, melyeket a szexmunka ellenőrzésére hoztak, széles skálán sértik az alapvető emberi jogokat és nagyfokú hatalmat, valamint jogokat biztosítanak a rendőrségnek, hogy ellenőrizze és büntesse a szexmunkásokat. Az érvényben lévő modell nem egyedülálló Európában, hiszen más országok „legális rendszereiben” is szigorú adminisztratív rendelkezések ássák alá a szexmunkások jogait és lehetetlenítik el munkájukat.

Magyarországon a leggyakoribb büntetési gyakorlat a szexmunkások bírságolása. 2012-ben 14 ezer rendbeli eljárás indult szexmunkások ellen, a kiszabott bírságok pedig átlépték az egymilliárd forintos összeget, melyek be nem fizetés esetén átválthatók elzárásra a szabálysértési törvény 2012-es szigorítása miatt. A bírságolások alapja a türelmi zónán kívül, úgynevezett védett övezetben való felajánlkozás, de rendszeresek az „egyéb jogcímeken” kiszabott bírságok is, például közlekedési és köztisztasági szabálysértések. Részletek a gyakorlatról és következményeiről a képre kattintva olvashatók:

Capture szabsert

A szabályozás visszásságai elmélyítik és mindennapossá teszik a szexmunkásokat rendőrség részéről érő erőszakot és zaklatást. A konfliktusok a rendőrséggel rendkívül negatív képet mutatnak SZEXE 2011-es egészségfejlesztéssel kapcsolatos felmérése alapján: a megkérdezett szexmunkások 10,5%-ával előfordult már, hogy a rendőr fizetés nélkül szexuális szolgáltatást kért tőlük. Gyakori, illetve nagyon gyakori konfliktusról a hatóságokkal a megkérdezettek 15,4%-a, néha előforduló konfliktusról pedig 28,0%-uk számolt be. A megkérdezettek 22,4%-a esetében tárgyalás, 30,5%-uk körében előállítás lett a konfliktus vége.

A rendőrségi zaklatásnak és bírságolásnak súlyos következményei vannak:

1. Elsődleges következmény a szexmunkások anyagi és létbiztonságának megszűnése, hiszen be nem fizetett bírságok esetén letartóztatásokkal és elzárásokkal kell szembenézniük.

2. A rendőrségi eljárások akadályozzák a szexmunkások alapvető biztonságát is, hiszen így pl. nem tudnak csoportokban dolgozni, egymást is védve, mert ezzel csak még jobban felhívnák magukra a rendőrség figyelmét, valamint a klienseiket sem tudják megfelelően felmérni és rábeszélni őket a biztonságos szexre.

3. Számos utcai szexmunkás kénytelen elhagyni azt a helyet, ahol előzőleg dolgozott. Ezen új helyeken a szexmunkások nem képesek a régi, ismert kliensekre hagyatkozni, akikben már megbíznak, mivel az új helyre kényszerülés miatt elvesztették őket. A pénzügyi kényszer miatt a szexmunkások már nehezebben utasítják vissza azokat, akiket korábban veszélyesnek tartottak.

4. Hosszú távú és bizalomra épülő szociális szolgáltatások elérhetetlenné válnak a szexmunkások számára, például segítő szolgáltatások, így SZEXE szolgáltatásai nem tudnak nekik segíteni, hogy kilépjenek egy erőszakos kapcsolatból, kiszakadjanak a hajléktalanságból és hosszú távú egészségügyi programokban vegyenek részt.

5. A letartóztatások és elzárások következtében a szexmunkások nem bíznak a rendőrségben. Sok civil szereplő épp azért mer szexmunkásokkal erőszakoskodni, mert tudják, hogy a szexmunkások nem jelentik majd ezeket az eseteket a rendőrségnek.

Nemzetközi javaslatok az erőszak csökkentésére

A szexmunkások elleni erőszak megállítása érdekében számos nemzetközi szervezet a szexmunka dekriminalizácóját javasolja, többek közt ENSZ szervek, a Human Rights Watch és Amnesty International emberi jogi szervezetek és a Világegészségügyi Szervezet (World Health Organisation, WHO). A La Strada International és Global Alliance Against Trafficking in Women (GAATW) emberkereskedelem-ellenes civil szervezetek szintén a dekriminalizáció mellett állnak ki és ellenzik a svéd modell, a kliensek kriminalizációjának bevezetését, hiszen az bizonyítottan nem állítja meg az emberekereskedelmet. A kliensek kriminalizációja tapasztalataik szerint hozzájárul a szexmunkások elleni erőszak és diszkrimináció növekedéséhez és meggátolja hozzáférésüket az igazságszolgáltatáshoz. Ennek egyik fő oka, hogy a szexmunkások kénytelenek követni a klienseket, hogy anyagi biztonságukat fenntartsák. A kliensek az őket kriminalizáló környezetben pedig eldugott, sötét helyeket fognak választani, hogy minimalizálják a rendőri zaklatás veszélyét, viszont ezzel a szabályozás a szexmunkásokat veszélyezteti és teszi ki erőszakos cselekményeknek. A klienseket büntető ideológia abból indul ki, hogy minden szexmunkás erőszak áldozata, hiszen a szexuális szolgáltatások nyújtása magának az erőszaknak és férfiak és nők közti egyenlőtlenségeknek az elsődleges kifejeződése, azonban ezzel a szemlélettel közvetlen veszélyeknek teszi ki a szexmunkásokat és elterelik a figyelmet a szexmunkásokat érő verbális, fizikai és szexuális erőszak tényéről.

„Minden országnak a szexmunka dekriminalizálásáért és a nem bűntetőjogi tövények és rendeletek igazságtalan szexmunkások elleni alkalmazása ellen kellene erőfeszítéseket tennie. […] A kormányzatoknak olyan törvényeket kell hozniuk, melyek a szexmunkásokat megvédik a diszkriminációtól, erőszaktól és más jogsértésektől, hogy emberi jogaik érvényesítésre kerüljenek és csökkenjen sérülékenységük a HIV és AIDS vonatkozásában.”
WHO/UNFPA/UNAIDS/NSWP 2012

„Az önkéntes, beleegyezésen alapuló felnőttek közti szexuális kapcsolatok büntetése nemzetközileg elismert emberi jogokat sért, többek közt a személyes autonómiához és magánszférához való jogot. […] A felnőttek beleegyezési képességének tisztelete, miszerint képesek önkéntesen szexmunkát vállalni, emberi jogaik tiszteletét jelenti. Az önkéntes szexmunka bírságolása […] meggátolja, hogy a szexmunkások gyakorolják az alapvető jogaikat, például, hogy állami védelemben részesüljenek az erőszak ellen, hozzáférjenek az igazságszolgáltatáshoz, egészségügyi és egyéb szolgáltatásokhoz.”
Human Rights Watch

„[…] az embererkereskedelem és szexmunka összekeverése számos európai országban és az európai emberkereskedelem-ellenes diskurzusban újra témává vált. A LSI aggodalmát fejezi ki ezen fejlemények miatt, hiszen azt hisszük, hogy ezen összemosás nem járul hozzá a szexmunkások erőszaktól való védelméhez és nem orvosolja az emberkereskedelem kiváltó okait.”
La Strada International (LSI)

A projekt megvalósulását támogatta az Ökotárs Alapítvány, ill. a Norvég Civil Alap

Okotars Norway+Grants+-+JPG EEA+Grants+-+JPG

Kapcsold le a kék fényt_kiadvany
Cím: Kapcsold le a kék fényt_kiadvany
Cimke:
Fájl neve: kapcsold-le-a-kek-fenyt_kiadvany.pdf
Méret: 751 KB
szexe_kapcsold_le_a_kek_fenyt_webre
Cím: szexe_kapcsold_le_a_kek_fenyt_webre
Cimke:
Fájl neve: szexe_kapcsold_le_a_kek_fenyt_webre.pdf
Méret: 667 KB

Még több Aktuális projektjeink

Fekete család

Nincs hozzászólás

Virág tél közepén, az év korai, leghidegebb hónapjában keres föl. Nagyon csinos, fiatal nő, alig 26 éves.

Nincs ügyeletes

Nincs hozzászólás

Zsófi a kislánya születése után kezdett el szexmunkásként dolgozni, élettársa, a gyermek apja ugyanis biofű függő volt,

Még érdekelhet: