A Büntető Törvénykönyv 2012-es módosítása óta külön tényállás, külön bűncselekmény lett a prostitúció elősegítése, amelyet épület, vagy egyéb hely rendelkezésre bocsátásával valósíthatnak meg.

Ez a gyakorlatban azt is jelentheti, hogy ha két szexmunkás dolgozik egy bérelt lakásban, ám a bérleti szerződésben csak egyikük szerepel, ez a személy már elkövetője lehet a bűncselekménynek, hiszen így a másik, ott dolgozó szexmunkásnak nincs írásban is bizonyítható jogcíme az ingatlan használatára.

Az utóbbi pár hónapban több, ezzel kapcsolatos eljárás is volt, nemcsak a fővárosban. A rendőrök például rajtaütésszerűen jártak el egy V. kerületi lakásban, ahol a lakástulajdonost őrizetbe vették, majd bíróság elé állították, a lakásban dolgozó szexmunkástól pedig készpénzt és telefonokat foglaltak le, annak ellenére, hogy ő ebben az ügyben a bűncselekmény áldozatának tekinthető.

Az ügyfél szinte még aznap igazolta, hogy a lefoglalt készpénz az ő nyugdíja, bár, ha szexmunkával kereste volna meg, akkor sem lett volna helye a lefoglalásnak, hiszen ő sem bűncselekményt, sem szabálysértést nem követett el, így ennek a kényszer-intézkedésnek sem volt helye vele szemben.

Bár a büntetőeljárás az ügyben már több hónapja lezárult, a bűncselekmény áldozata lefoglalt pénzét és eszközeit még mindig nem kapta vissza, többszörös személyes és írásbeli panaszaink ellenére sem.

(Makó Klaudia, 2017)

Hozzászólás

Még több Aktuális projektjeinkJogJogsegély történetek - Makó Klaudia blogja

Egymásnak ellentmondó állítások

Nincs hozzászólás

„Az egymásnak ellentmondó rendőri és panaszosi állítások miatt nem lehet megnyugtatóan állást foglalni atekintetben, hogy a rendőrök

A prostitúciós célú emberkereskedelemről

Nincs hozzászólás

2018 végén a Legfőbb Ügyész körlevelet bocsátott a prostitúciós célú emberkereskedelemmel kapcsolatos ügyészi, nyomozási és vádelőkészítési feladatokról.

Emberkereskedelem hazánkban

1 hozzászólás

2018 decemberének végére a vád előkészítéséért és a vádképviseletért felelős ügyészség iránymutatást adott ki, melyben úgy döntöttek, hogy a 2005-2013. között hatályba lépett nemzetközi és uniós irányelveket a hazai, szexuális célú emberkereskedelmi ügyekben is alkalmazzák.

Mit jelent ez a gyakorlatban?

Távoltartás

Nincs hozzászólás

Épp egy éve számoltam be a szexmunkásokat zaklató kliens esetéről. Ekkor még tehetetlennek éreztük magunkat a hasonló

Még érdekelhet: