Ügyvédünktől: Szabálysértési elzárások, előállítások

A szabálysértési törvény lehetőséget ad arra, hogy az eljáró hatóság a szabálysértésen ért elkövetőt 72 órás időtartamra előállítsa, majd gyorsított eljárásban bíróság elé állítsa. A közterületen dolgozó szexmunkások számára ez a leginkább fenyegető lehetőség, amelyet a járőrök ki is használnak, így gyakran hallják a „menj haza, különben beviszlek” felszólítást.

Előállítani és elzárni ugyanakkor nem mindenkit lehet, nem lehet például azt, aki kiskorú gyermekét egyedül neveli, vagy akinek tartós betegsége van. A szexmunkások ugyanakkor nem szívesen nyilatkoznak arról, van-e kiskorú gyermekük, hiszen ilyenkor, bár az előállítást akár megúszhatják, az azt követő gyámhivatali eljárást már nem biztos. Egyesületünk ezzel kapcsolatban jogszabály alkotási kezdeményezéssel élt az ombudsman felé, úgy gondoljuk ugyanis, hogy pusztán amiatt, hogy valaki egy törvény által legalizált foglalkozást – szexmunkát – végez, ez nem lehet egyedüli indok arra, hogy az általa nevelt kiskorú gyermekkel szemben bármilyen gyámhivatali intézkedésre, eljárásra kerüljön sor. Az ombudsman kérelmünkre vizsgálatot rendelt el ez ügyben és megkereséssel élt az Emberi Erőforrások Minisztériuma felé.

Egy másik, folyamatban lévő ügyünkben igazoltan pánikbeteg ügyfelünket éri sorozatosan jogsértés a rendőrség oldaláról, hiszen hiába van nála a kezelőorvosának eredeti igazolása a betegségéről, az elmúlt pár hónapban ennek ellenére már 3-4 alkalommal is előállították. Igaz, csak „néhány órára” és miután kellően megfélemlítették, mindenféle indok (vagy írásos feljegyzés) nélkül kiengedték. Viszont, amellett, hogy ez az eljárás súlyosan jogszabálysértő, az állapotának sem tett jót. További adalék az ügyhöz, hogy az ügyfelet tiltott helyen történt felajánlkozásért állították elő, ugyanakkor nyilvánvalóan olyan helyen dolgozott, amely nem minősült védett övezetnek és erről hatósági bizonyítvánnyal is rendelkeztünk.

Ez is egy „szép” példa arra, hogy hiába tart be a szexmunkás minden jogszabályt, ha ugyanezt a hatóság nem teszi meg.

(Makó Klaudia, 2017)

Hozzászólás

Még több Aktuális projektjeinkJog
sokkoló-gyerekrajz-6

Ügyvédünktől: Fekete család

Nincs hozzászólás

Virág tél közepén, az év korai, leghidegebb hónapjában keres föl. Nagyon csinos, fiatal nő, alig 26 éves.

rendorkap

Ügyvédünktől: Nincs ügyeletes

Nincs hozzászólás

Zsófi a kislánya születése után kezdett el szexmunkásként dolgozni, élettársa, a gyermek apja ugyanis biofű függő volt,

DSC_6941

Ügyvédünktől: Lakásban dolgozók

Nincs hozzászólás

A Büntető Törvénykönyv 2012-es módosítása óta külön tényállás, külön bűncselekmény lett a prostitúció elősegítése, amelyet épület, vagy

Még érdekelhet: