Ügyvédünktől: Szabálysértési elzárások, előállítások

A szabálysértési törvény lehetőséget ad arra, hogy az eljáró hatóság a szabálysértésen ért elkövetőt 72 órás időtartamra előállítsa, majd gyorsított eljárásban bíróság elé állítsa. A közterületen dolgozó szexmunkások számára ez a leginkább fenyegető lehetőség, amelyet a járőrök ki is használnak, így gyakran hallják a „menj haza, különben beviszlek” felszólítást.

Előállítani és elzárni ugyanakkor nem mindenkit lehet, nem lehet például azt, aki kiskorú gyermekét egyedül neveli, vagy akinek tartós betegsége van. A szexmunkások ugyanakkor nem szívesen nyilatkoznak arról, van-e kiskorú gyermekük, hiszen ilyenkor, bár az előállítást akár megúszhatják, az azt követő gyámhivatali eljárást már nem biztos. Egyesületünk ezzel kapcsolatban jogszabály alkotási kezdeményezéssel élt az ombudsman felé, úgy gondoljuk ugyanis, hogy pusztán amiatt, hogy valaki egy törvény által legalizált foglalkozást – szexmunkát – végez, ez nem lehet egyedüli indok arra, hogy az általa nevelt kiskorú gyermekkel szemben bármilyen gyámhivatali intézkedésre, eljárásra kerüljön sor. Az ombudsman kérelmünkre vizsgálatot rendelt el ez ügyben és megkereséssel élt az Emberi Erőforrások Minisztériuma felé.

Egy másik, folyamatban lévő ügyünkben igazoltan pánikbeteg ügyfelünket éri sorozatosan jogsértés a rendőrség oldaláról, hiszen hiába van nála a kezelőorvosának eredeti igazolása a betegségéről, az elmúlt pár hónapban ennek ellenére már 3-4 alkalommal is előállították. Igaz, csak „néhány órára” és miután kellően megfélemlítették, mindenféle indok (vagy írásos feljegyzés) nélkül kiengedték. Viszont, amellett, hogy ez az eljárás súlyosan jogszabálysértő, az állapotának sem tett jót. További adalék az ügyhöz, hogy az ügyfelet tiltott helyen történt felajánlkozásért állították elő, ugyanakkor nyilvánvalóan olyan helyen dolgozott, amely nem minősült védett övezetnek és erről hatósági bizonyítvánnyal is rendelkeztünk.

Ez is egy „szép” példa arra, hogy hiába tart be a szexmunkás minden jogszabályt, ha ugyanezt a hatóság nem teszi meg.

(Makó Klaudia, 2017)

Hozzászólás

Még több Aktuális projektjeinkJog
erőszak_rendőr

Inkább szerezzetek egy stricit…

Nincs hozzászólás

A fenti mondat néhány hete hangzott el Budapest egyik kertvárosi rendőrkapitányságának nyomozója szájából.

mother

Egy aggódó apuka

Nincs hozzászólás

A kedves olvasók nyilván tudják, hogy eddig soha nem írtam a szexmunkások klienseiről, azonban most van két

sex-trafficking

Hajhúzás helyett érdemi munka kellene: a szexmunkások is elítélik, ahogyan a rendőrség a gyermekprostitúciót kezeli

Nincs hozzászólás

A gyermekek prostitúcióját a szexmunkás érdekvédők üldözendőnek tartják, a magyar hatóságok ugyanakkor nem.

sorosplakát

Tilos szexelni a vizes vébé alatt

Nincs hozzászólás

Törvényt hozott a 9. kerületi rendőrkapitány, amely kimondja, hogy a szexmunkások a vizes vb ideje alatt nem

Még érdekelhet: