HEPATITIS A,B,C,D és E

Hasonlóképpen mint a D és E tipusok, ugyanolyan módon fertőznek a B és C fajták.

A továbbiakban csak a Hepatitisz A, B és C kerül ismertetésre.

HEPATITISZ A   

Fertőzés

A hepatitisz A vírus szennyezett ivóvíz és élelmiszer  fogyasztásával, fertőzött széklettel (rossz higiénés viszonyok) vagy szexuális úton fertőz. A hepatitisz A elsősorban meleg éghajlatú országokban, Afrikában, Ázsiában, Latin-Amerikában. Közel-Keleten, Dél-és Kelet-Európában fordul elő.

Van védőoltás a Hepatitisz A ellen.

Megelőzés

Kerüld a közvetlen kapcsolatot emberi széklettel szexuális érintkezés alatt, használj óvszert anális szexnél, kerüld az orális kapcsolatot a széklettel.

Megfelelő személyi és élelmiszer higiénia és a rendszeres kézmosás csökkenti a fertőzés veszélyét. Meleg éghajlatú és nem megfelelő higiéniás viszonyokkal rendelkező országokba történő utazás során kerüld a nyers ételek, nyers kagylók fogyasztását, és csak palackos ivóvizet igyál.

Tünetek és kezelés

A tünetek a fertőzést követő 2. – 6. héten belül lépnek fel. Néhányan csak enyhe betegségen esnek át, esetleg nem is tudják, hogy megfertőződtek, de a fertőzést átvihetik másokra. Másoknál

komoly betegség fejlődik ki és kórházi kezelésre szorulnak. Az általános tünetek – gyakran influenzának diagnosztizálják fáradtság, erős fájdalmak, láz és/vagy étvágytalanság. Előfordulhat

hányinger, hányás, gyomorfájás és/vagy hasmenés. Ezek a panaszok egy hétig vagy hosszabb ideig tartanak. Ezután sárgaság alakulhat ki. A sárgaság könnyen észlelhető, a szemfehérje besárgul, előrehaladottabb esetben a bőr sárga színt vesz fel, a vizelet sötét barna, a széklet világos színű lesz. HA sárgaság jelentkezik, azonnal fordulj orvoshoz.

Mint a legtöbb vírusos fertőzésnél, nem létezik speciális kezelés, de gyógyszerekkel enyhíthetőek a tünetek. Sokan fáradtságot éreznek, és a szokásosnál több pihenést igényelnek. A betegek általában annyit egyenek és igyanak, amennyit tudnak. A könnyű ételek könnyebben emészthetők. Az alkoholfogyasztás szigorúan tilos!

HEPATITISZ B    

Fertőzés

A hepatitisz B testváladékokkal – vér, ondó, hüvelyváladék, nyál és széklet – való érintkezés (és közös fogmosás) útján fertőz. A legtöbb fertőzés Európában nemi érintkezéssel (különösen anális szex), fertőzött injekciós tű és más tartozék használatával történik. Fertőzés léphet fel tetoválás és test pirszing során, ha a készüléket nem jól sterilizálják, fertőzött vérkészítmények alkalmazásával, vagy ha az anya a terhesség vagy szülés alatt megfertőzi gyermekét.

Van védőoltás a Hepatitisz B. ellen.

Megelőzés

– Kerüld közös injekciós tű és más tartozékok használatát.

– Kerülj minden közvetlen kapcsolatot emberi fekáliával és testváladékokkal a nemi érintkezés során. Használj gumit anális és vaginális szexnél.

– Tetoválás vagy test pirszing során MINDIG győződj meg róla, hogy a felszerelés egyszer használatos vagy megfelelő módon sterilizált legyen.

Tünetek és kezelés

A tünetek a fertőzést követő 1. – 6. hónap között jelentkeznek. Az általános tünetek megegyeznek a Hepatitisz A tüneteivel, és nagyon súlyosak is lehetnek, bár ez ritka. A Hepatitisz B vírus akut és krónikus megbetegedést is okozhat. A legtöbb akut Hepatitisz B fertőzött nem igényel kezelést, mivel

nem fejlődik ki tartós májkárosodás. A betegek általában fáradékonyabbak a szokásosnál, és több pihenést igényelnek, de végül felépülnek.

Krónikus Hepatitisz B fertőzötteket sikeresen lehet kezelni.  Rendszeresen járniuk kell májbetegségekre vagy emésztési megbetegedésekre szakosodott orvoshoz, a májkárosodás

ellenőrzése és a megfelelő kezelés meghatározása érdekében.  Ha a kezelés szükséges, vírus ellenes gyógyszereket (interferon) használnak. Ezek célja a vírus szaporodásának megelőzése a további májkárosodás elkerülése érdekében. Nem mindenki reagál jól az antivírusos kezelésre. Néhány beteg kezdetben jól reagál, de rosszabbodik, ha a kezelést abbahagyják.

HEPATITISZ C    

Fertőzés

A hepatitisz C fertőzött vér vagy más testváladék útján terjed. A legtöbb fertőzés vérrel való érintkezés útján, kisebb részben injekciós tű és más eszköz közös használata révén lép fel. A

fertőzés megkapható tetoválás és pirszing közben, ha a berendezést nem sterilizálják megfelelően. Újszülött fertőződhet fertőzött anyjától a terhesség és a szülés alatt. Szexuális érintkezést során történő fertőzés ritka, de nem ismeretlen.

NINCS védőoltás a Hepatitis C ellen.

Megelőzés

– Kerüld a közös injekciós tű és más eszköz használatát.

– Tetoválásnál és pirszingnél MINDIG győződj meg róla, hogy a felszerelés egyszer használatos vagy megfelelően sterilizált.

– Ha vérkészítményekkel dolgozol, használj MINDIG gumikesztyűt és moss kezet fertőtlenítővel.

– Mindig használj óvszert vaginális és anális szexnél.

Tünetek

A hepatitisz C általában krónikus állapot, de sokan nem észlelnek tüneteket, és gyakran nem tudják, hogy vírushordozók. A jelentkező tünetek nem egyértelműek. Sokan erős fáradtságot éreznek, és nem érzik jól magukat, hasonlóan a Hepatitisz B tüneteihez. A panaszok fellépnek, majd elmúlnak. A máj nagyon türelmes szerv, legtöbben nem is  tudják, hogy májuk nem dolgozik rendesen, mindaddig, amíg a betegség már jelentősen kifejlődött. A fertőzöttek mintegy 20 %-a javul kezelés nélkül. A többség fertőzött marad, és májgyulladást fejlődik ki náluk. Néhányan csak enyhe májgyulladást kapnak, amely nem fejlődik tovább. Mások esetében a gyulladás tönkreteszi a májat, májzsugorodáshoz vagy májrákhoz vezet a fertőzést után 30 vagy 40 évvel.

Kezelés

Jelenleg a Hepatitisz C antivírusos gyógyszerekkel kezelhető, amely a fertőzött személyek túlnyomó töbségenél eredményes. Nem mindenki alkalmas a kezelésre. Néhány beteg csak rendszeres megfigyelést igényel annak megállapítására, hogy a májuk károsodott-e, vagy a károsodás továbbfejlődött-e. A kor, a nem, a Hepatitisz C variáns, a fertőzés időtartama, a máj károsodásának foka, társfertőződés HIV-vel, a májzsugorodás jelenléte döntően befolyásolja a kezelés hatékonyságát.

ÓVD MAGAD!

 

MINDIG HASZNÁLJ ÓVSZERT!

  • Az óvszerhasználat vaginális szexnél megvéd a HIV, hepatitisz B és C és más nemi úton terjedő  fertőzéstől valamint a nem kívánt terhességtől.
  • Az   anális óvszerhasználat  szexnél megvéd a HIV, hepatitisz B és C és más nemi úton terjedő fertőzéstől.
  • Az   orális óvszerhasználat  szexnél megvéd a HIV, hepatitisz B és C és más nemi úton terjedő fertőzéstől, melyek szájon át is terjedhetnek.

 

HASZNÁLJ MÁS FOGAMZÁSGÁTLÓT IS

Ha nem használtál más fogamzásgátlót, akkor használj esemény utáni tablettát 72 órán belül. Ezt a sürgősségi fogamzásgátlási  ambulancián vagy nőgyógyászati rendelésen kaphatod meg.

Ha tudod, hogy partnered fertőzött vagy valamilyen tünete van, menj azonnal orvosi vizsgálatra.

Menj orvosi/nőgyógyászati vizsgálatra az óvszer szakadását követő 2. és 7. nap között.

MENJ EL ORVOSI VIZSGÁLATRA

Mindig kövesd az orvos tanácsát a fertőzés kockázatára vonatkozólag.

Ha az óvszer elszakad, mindig mondd el saját vagy partnered panaszait, tüneteit az orvosnak.

FIGYELJ A TESTEDRE

Ha rendellenes a folyásod, más panaszod vagy hasi fájdalmad van, menj  gyógyászati vizsgálatra.  nő

Ne kezeld magad, hanem menj el orvosi vizsgálatra, hogy megfelelő kezelést kaphass.

Mindig fejezd be az orvos által előírt kezelést, különben a fertőzés visszatérhet.

Járj rendszeresen orvosi/nőgyógyászati vizsgálatra, vagy menj el, ha nem védekeztél, vagy ha az óvszer elszakad.

Hozzászólás

Még több Egészség

„Kurvák jöttek vizsgálatra!” – kiabál a felvételes nővér

Nincs hozzászólás

Megbélyegzés, elégtelen ellátás a Magyarországi HIV-pozitívok osztályrésze Az újonnan kiszűrt HIV-pozitívok száma ugrásszerűen nő, az egészségügyi kormányzat

A szexmunkások a megoldás részei! 2015 AIDS világnap

Nincs hozzászólás

2015. december 1-jén, a nemzetközi AIDS világnapon a Szexmunkások Érdekvédelmi Egyesülete előadást tartott HIV/AIDS és szexmunka témában a Civil

Segítsük a kutatást anonim adatainkkal!

Nincs hozzászólás

Segítsük a szociális munkás szakdolgozatának létrejöttét, töltsük ki ezt az anonim kérdőívet! Köszönjük. Ide kattintva a Kérdőív

Tények és tévhitek, ami miatt még mindig terjed az AIDS

Nincs hozzászólás

AIDS VILÁGNAP A magyarországi HIV/AIDS helyzettel kapcsolatos statisztikák továbbra is, az elmúlt években tapasztalt negatív tendenciákat erősítik

Még érdekelhet: