Bírságolnak, megaláznak, nem segítenek – hatósági erőszak szexmunkások ellen

Tegnap volt a szexmunkások elleni erőszak visszaszorításának világnapja. Múlt pénteken megfojtva találtak egy szexmunkás holttestére az M0 dabasi szakaszánál. Ez a második haláleset volt idén, és ahogyan a Nancy néven emlegetett szexmunkás esetében, most is komoly felelőssége van a hatósági zaklatásnak és rendőri erőszaknak abban, hogy a szexmunkások biztonsága nemhogy javul, de romlik. Erről is szó volt a Szexmunkások Érdekvédelmi Egyesülete (SZEXE)  sajtótájékoztatóján és szakmai kerekasztal-beszélgetésén.

A rendszerváltás előttről maradt, töredékesen módosított, illetve rosszul alkalmazott szabályozásnak köszönhetően Magyarországon hiába legális tevékenység a szexmunka, valójában szinte lehetetlen azt biztonságos körülmények között végezni. A büntetőtörvénykönyv alapján törvényesen csakis saját tulajdonú lakásban, egyedül lehet szexmunkát végezni. Előbbi abszurd kritérium, hiszen az érintettek többsége éppen azért választotta ezt a munkát, mert perifériára szorult. Nem jellemző egy ilyen szociálisan deprivált csoport tagjaira, hogy lakástulajdonnal rendelkeznének. De ennél is súlyosabb körülmény, hogy ha kizárólag egyedül lehetnek jelen a lakásban, ahol dolgoznak – és a törvény ezt írja elő –, az egyenlő a közvetlen életveszéllyel. Dr. Makó Klaudia, a SZEXE jogsegély szolgálatának jogásza beszámolt olyan esetről, ahol egy szexmunkást az ügyfele lakásban bántalmazta, és bár a társasház aljában volt a legközelebbi rendőrörs, így is súlyos sérüléseket szenvedett és nehezen tudott segítséget kérni a sértett.

Sokan azonban el sem jutnak idáig, hogy egyedül legyenek egy saját lakásban az ügyféllel. A múlt héten meggyilkolt nő utcán dolgozott. A közterületen nem tilos felajánlkozni, de az önkormányzatok nem jelölik ki a türelmi zónákat, így a kint állók szürke zónában mozognak. Egyes önkormányzatok, például a múlt heti gyilkossághoz legközelebb eső Dabas önkormányzata is, a teljes területüket védett területté nyilvánítják, hogy kiszorítsák onnan a számukra nem kívánatos embereket. A szexmunkások emiatt egyre kijjebb, külterületekre, forgalmas, sötét mellékutakra, másutt mocsaras környékekre szorulnak, ahol segítséget sem tudnak kérni, de a körülmények miatt azt is nehezebben tudják felmérni, hogy az adott kliens biztonságos-e.

Ezt tovább nehezíti a rendőrség kifejezetten ellenséges hozzáállása. dr. Makó beszámolt olyan esetről, amikor a körzeti megbízott az út közepén állt le a rendőrautóval, odaintette magához az út szélén álló lányt, majd amiért az az útra lépett, megbírságolta, közúti szabálysértésért. Makó szerint ennél is gyakoribb, hogy szemetelésért szabnak ki soktízezres bírságokat, amikből az egyes érintettek akár több millió forintnyit is kaphatnak néhány hónap alatt. Ezeket aztán, mivel nem tudják befizetni, elzárásra változtatja a bíróság. A sajtótájékoztatón beszélt olyan szexmunkás, aki másfél évet töltött elzárásban, csupa ilyen szabálysértési ügy miatt. Dél-Budán dolgozó szexmunkások elmondták az eseményen, hogy néhány héttel korábban úgy büntette meg őket az őket már régóta ismerő körzetes rendőr, mert az út mellett gumiabroncsok voltak eldobálva, és a közeg úgy vette, hogy azt ők dobálták el. „Mondtam neki, hogy mi nem ilyen gumival dolgozunk” – mondja a kisgyermeket nevelő, neve elhallgatását kérő fiatal nő.

Ez a mérgező viszony mégis akkor okozza a legnagyobb károkat, amikor a szexmunkásokat az ügyfeleik bántalmazzák, és nincs kitől segítséget kérniük, illetve nem mernek segítséget kérni a hatóságoktól. A SZEXE több olyan ügyben nyújt jogi képviseletet, amikor a bántalmazotthoz kiszálló egészségügyi személyek, például mentősök megalázták, szándékosan várakoztatták az ügyfelet, amikor kiderült róla, hogy milyen munkát végez. A SZEXE legújabb, tegnap bemutatott kisfilmjében egy vidéki nagyvárosban élő nő beszél arról, hogy két hete egy kliense súlyosan bántalmazta, majd a kiszálló rendőrök, akik között voltak korábbi ügyfelei, zaklatták, a hirdetése képeit nézegették az őrszobán, indokolatlanul levetkőztették, gúnyolták, pedig ő volt a sértett – majd lebeszélték arról, hogy feljelentést tegyen, és azzal fenyegették, hogy be fogják pecsételni az útlevelébe, hogy szexmunkán kapták.

 

Erről és több hasonló esetről szól a Zöld Pók Filmműhely készítette kisfilm: Bírságolnak, megaláznak, nem segítenek.  Szexmunkások és a hatósági erőszak.

 

A SZEXE egy online Erőszaktérképen gyűjtötte össze az ez évi, szexmunkásokat ért erőszak-eseteket. Január 1-jétől december 1-jéig 2444 esetről van tudomásuk, saját gyűjtésükből és a rendőrségi nyilvántartásokból dolgoznak. A látencia azonban nagyon nagy, javarészt a hatóság ellenségessége miatt. A térkép szűrhető számos szempont szerint. Az adatokból kiviláglik, hogy az ország közepén sűrűsödnek az erőszak-esetek, és nagyon sok a hatósági személy által elkövetett verbális erőszak, fenyegetés, de számon tartanak sok fizikai erőszakkal járó esetet, illetve olyat, amikor rendőr azzal a feltétellel tekint el a bírságolástól, ha a szexmunkás ingyen szexuális szolgáltatást nyújt neki.

A SZEXE felajánlotta a BRFK-nak, hogy továbbképzést tart a rendőröknek, mert tapasztalatuk szerint sokan még a hatályos jogszabályokat sem ismerik, de az Országos Rendőr-főkapitányság erre nem is reagált. Hasonló nehézségekről számolt be a szakmai kerekasztalban Dávid Ferenc, a Kék Pont munkatársa, aki szerint a rendőrség egyáltalán nem keresi az együttműködést a szakjogvédőkkel és az érdekvédőkkel, de még a szociális szolgáltatókkal sem. A Kék Pont kivonult a Józsefvárosból, amióta bezárták a tűcsere-pontjukat, azóta az ottani droghelyzet nagyon súlyosan romlik, amiről, Dávid Ferenc szerint, az önkormányzat egyszerűen nem vesz tudomást.

Sárosi Péter, a TASZ Drug Policy programjának vezetője szerint a főváros és a helyi önkormányzatok semmilyen felelősséget nem vállalnak sem drog-, sem szexmunka-ügyben, ehelyett erővel bezáratták és tovább üldözik a terepen szakszerű munkát végző segítő szolgáltatókat. Kováts Virág, az Alternatíva Alapítvány munkatársa elmondta: ők szűrőbusszal és támogató szolgáltatásokkal segítik a nyolcadik kerületben dolgozó női szexmunkásokat, de a rendőri üldözés megnehezíti a kapcsolattartást az ügyfeleikkel. Az Alternatíva egyik munkatársa a terepi tapasztalatairól a Tumblren blogol, szociografikus igénnyel írja le, milyen körülmények között dolgoznak, használnak drogokat az ügyfelei: alternativaalapitvany.tumblr.com

Fekete-Nagy Miklós és Dósa Mariann, A Város Mindenkié csoport aktivistái arról számoltak be, hogy a hajléktalan embereket érő irányított igazoltatások ügyében egy nagy részvételi kutatást követően eredményes akciók sorozatával rávették a fővárosi rendőr-főkapitányságot, hogy tárgyalóasztalhoz üljenek, és egy éves vállalásokban állapodtak meg. Sárközi Gábor, a Roma Sajtóközpont munkatársa ezzel szemben azt mondja: ők nem találnak együttműködési pontot a rendőrséggel, pedig sok energiát fektettek abba, hogy közös hangot találjanak. Sárközi elmondta: amikor romákat sújtó irányított igazoltatásokról és bírságolásokról forgattak kisfilmeket és kampányoltak a rasszista eljárások ellen, az Országos Rendőr-főkapitányság azzal reagált, hogy mivel a szabályzatuk tiltja a rasszizmust, ezért náluk nincs is rasszizmus.

A SZEXE élhető és realisztikus, a szexmunkásoknak biztonságot nyújtó szabályozásért kampányol, és emellett jogsegély-szolgáltatással és a terepen nyújtott támogatással, például óvszerosztással, felvilágosítással támogatja szexmunkás ügyfeleit az érdekérvényesítésben és a biztonságuk kivívásában. „Ez egy munka, mi munkát végzünk, mi is emberek vagyunk. Azt akarjuk, hogy emberként tekintsenek ránk” – mondta a SZEXE egyik ügyfele, aki évekkel ezelőtt jogsegélyért folyamodott az egyesülethez, és azóta aktivistaként is segíti a szervezet munkáját. Nevét és arcát azonban kérte, hogy ne jelenítsük meg, a biztonsága érdekében.

 

További információért: http://szexmunka.hu

A rendőri zaklatásról szóló friss rövidfilm: http://indavideo.hu/video/Birsagolnak_megalaznak_elkuldenek_Szexmunkasok_es_a_hatosagi_eroszak

Az Erőszaktérkép: http://szexmunka.hu/eroszakterkep/

 

A SZEXE korábbi filmje a szabálysértési visszaélésekről:

https://www.youtube.com/watch?v=8hXC2Ty2qVo

 

Sajtókapcsolat: Papp Réka Kinga +36 20 9912396

Még több Aktuális projektjeinkSajtóközleményekVideo

Egymásnak ellentmondó állítások

Nincs hozzászólás

„Az egymásnak ellentmondó rendőri és panaszosi állítások miatt nem lehet megnyugtatóan állást foglalni atekintetben, hogy a rendőrök

A prostitúciós célú emberkereskedelemről

Nincs hozzászólás

2018 végén a Legfőbb Ügyész körlevelet bocsátott a prostitúciós célú emberkereskedelemmel kapcsolatos ügyészi, nyomozási és vádelőkészítési feladatokról.

Jogellenes előállítási gyakorlat – a Független Rendészeti Panasztestület új állásfoglalása

Nincs hozzászólás

Praxisunkban rengeteg ügyfél számol be nap mint nap elszenvedett rendőri visszaélésekről, akár arról, hogy milyen hangnemben beszéltek

Még érdekelhet: